Vedum: Uaktuelt at EU skal styre norsk asylpolitikk

<p>Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, understreker at det er norske velgere som skal bestemme norsk asylpolitikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, understreker at det er norske velgere som skal bestemme norsk asylpolitikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til VG at han vil ha full norsk råderett over asylpolitikken, og ber regjeringen avvise forslaget om å overlate behandling av asylsøknader til EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Regjeringen må være tydelig på at vi ikke kan gi fra oss kontrollen over vår asylpolitikk til et EU-organ, sier Vedum til VG.

Til uken skal EU-kommisjonen legge fram forslag om reformer i den såkalte Dublin-forordningen, som Norge er med i, og som gir føringer på Schengen-landenes asylpolitikk.

Les også: Merkel lover stø kurs i asylpolitikken

Den svenske statsministeren Stefan Löfven har foreslått en ordning der man søker asyl i EU og ikke i enkeltland. Medlemslandene skal så fordele de som får asyl.

Vedum sier at det i så fall vil kreve endringer i Grunnloven, fordi Norge avstår suverenitet, noe Sp ikke vil være med på.

– Det er folk i Norge som gjennom valg skal bestemme norsk asylpolitikk og dermed hvem som skal få adgang til riket. Nå har vi allerede mange som skal integreres i Norge. Om disse i fremtiden skal komme på ordre fra Brussel, vil integreringsjobben bli svært vanskelig fordi den ikke vil ha nasjonal legitimitet, sier Vedum.

Les også: Ap-lederen kritiserer regjeringens asylpolitikk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus