Sandberg føler seg misforstått med vilje

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) da han gjestet Sjømatdagene på Hell. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) da han gjestet Sjømatdagene på Hell. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) mener han blir tolket i verste mening etter uttalelsene om at Havforskningsinstituttet skal være næringsvennlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det skal en utrolig sterk vilje til for å tolke mine uttalelser som om jeg skal legge føringer eller politisk innblanding på forskning, uttalte en tydelig amper Sandberg i Dagsnytt 18 i NRK Radio fredag, der han svarte på den massive kritikken som har kommet etter uttalelsene om at Havforskningsinstituttet skal være næringsvennlig og følge opp regjeringens politiske ambisjoner om mer vekst i næringen.

De omstridte uttalelsene kom i kjølvannet av et oppvaskmøte mellom Havforskningsinstituttet og Norges Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) om instituttets forskning torsdag.

Les også: Sandberg sløyes etter villaksmøte

– Bryter med regelverk

Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet, mener uttalelsene er med på å undergrave regjeringens forskningsomdømme.

– Det er forbausende at regjeringen vil overstyre forskningen. Det er det som er det graverende her, sier han til Bergens Tidende.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, sier til avisen at han mener uttalelsene bryter regjeringens eget etiske regelverk for statsansatte, og minner om at ansatte ved universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner har rett og plikt til å gjøre forskningsresultatene sine kjent, også dersom de strider mot vedtatt politikk.

Direktør ved Havforskningsinstituttet, Sissel Rogne, sier hun er svært glad for at forskermiljøer landet over har rykket ut til forsvar for den frie forskningen og for at Havforskningsinstituttet skal drive fri forskning.

– Settes vår integritet i tvil, så er det også en fare for næringen, sier Rogne til NTB.

Les også: Sandberg vil ettergå omstridt villaks-forskning

Ber Erna rydde opp

Opposisjonen på Stortinget anklager Sandberg for å forsøke å kneble forskningen og ber statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om å rydde opp.

Kunnskapsministeren var raskt ute og bedrev med brannslukking via sin Twitter-konto fredag.

– Forskning skal være faglig uavhengig, hvis ikke er den ikke noe verdt. Ingen tvil om det, fastslo han der.

– Sandberg må svare for sine egne uttalelser selv, men jeg er sikker på at han ikke mener at forskningen skal styres politisk. Det er så klart ikke regjeringens politikk, utdyper Isaksen overfor BT.

Les også: Per Sandberg til Røkkes yndlingshavn i Finnmark

Gransking

Bakgrunnen for saken er en lengre tids konflikt mellom Havforskningsinstituttet (HI) og Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL).

NSL mener flere forskningsrapporter fra HI og Norsk institutt for naturforskning (NINA) om luseforekomst på villaks og sjøørret ikke holder faglig mål, og at de har ført til unødvendig strenge tiltak overfor oppdrettsbransjen. HIs direktør Sissel Rogne har tidligere omtalt kritikken som «skittkasting» og et forsøk på å diskreditere instituttet og enkeltforskere.

Under møtet torsdag besluttet Sandberg at de omstridte forskningsrapportene skal gjennomgås av uavhengige eksperter.

Senterpartiet mener Sandberg burde gått lenger.

– Sandberg er feig når han ikke vil gå dypere inn i konflikten mellom NSL og HI. Sandberg burde tatt beskyldningene fra NSL mer på alvor og iverksatt en gransking av HI, sier Sp-representant og leder av Stortingets næringskomité Geir Pollestad til NTB.

Les også: Sandberg: – Jeg skal ikke fjerne leveringsplikten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus