Hans-Dietrich Genscher er død

Tysklands utenriksminister Hans-Dietrich Genscher (t.h.), her i samtale med en annen politisk veteran, USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger i 2013.
Tysklands utenriksminister Hans-Dietrich Genscher (t.h.), her i samtale med en annen politisk veteran, USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger i 2013. Foto: Pool / Reuters

Tysklands tidligere utenriksminister Hans Dietrich Genscher er død, 89 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Genscher tilhørte det liberale partiet Fridemokratene (FDP) og ble utnevnt til innenriksminister av daværende statsminister Willy Brandt i 1969.

I 1974 overtok han som utenriksminister, en post han hadde mer eller mindre sammenhengende fram til 1992.

Genscher undertegnet blant annet den historiske avtalen om tysk gjenforening 3. oktober 1990, men opplevde i 2011 til sin store fortvilelse at fyllepennen han brukte ble stjålet i et innbrudd.

Etter at han gikk av som utenriksminister dannet Genscher sitt eget konsulentselskap og engasjerte seg i flere internasjonale spørsmål, blant annet saken til den styrtrike russiske oligarken Mikhail Khodorkovskij.

Khodorkovskij ble dømt til ni års fengsel for skatteunndragelser, underslag og bedrageri etter å ha lagt seg ut med president Vladimir Putin, men ble benådet i 2013.

Genscher ble senere hyllet av statsminister Angela Merkels for sin innsats bak kulissene i forkant av løslatelsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus