Fortsatt klart flertall for monarki på Stortinget

Stortingsflertallet ser ingen grunn til å endre Norges styreform fra monarki til republikk. – En grenseløs avslappet holdning, sier Jette Christensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom tydelig frem da grunnlovsforslaget om å endre styreform ble debattert og behandlet torsdag.

Forslaget om at Norge bør bli republikk, fikk bare støtte fra SV og noen representanter fra Arbeiderpartiet og Venstre. Det falt dermed med 26 mot 137 stemmer.

SVs Hallgeir Langeland og Snorre Valen sto sammen med Aps Eirin Sund, Truls Wickholm, Marianne Marthinsen og Jette F. Christensen bak forslaget.

Bakgrunn: I dag vil SV avskaffe monarkiet - igjen

– Er svært dyktig

I sitt innlegg på Stortinget mente Snorre Serigstad Valen (SV) stilte han spørsmål ved om kongehusets popularitet er et holdbart argument for å beholde styringsformen.

FORKJEMPER: Snorre Valen (SV) tror man i Norge vil få republikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
FORKJEMPER: Snorre Valen (SV) tror man i Norge vil få republikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

– En kan godt si at dagens statsoverhode er svært dyktig, og det er jeg helt enig i.

– Men er det nok til å forsvare at ett knippe mennesker fordi de har det blodet de har, både skal være pålagt plikter og forventet ingen andre mennesker blir pålagt, og har privileger og makt som ingen andre mennesker kan ha tilgang til, sa Valen.

Les også: Diskuterer endringer i Grunnloven

– Ta debatten nå

Han mente verken monarkiets popularitet, dets tusenårige tradisjon i Norge eller folkeavstemningen som godkjente styreformen i 1905, er prinsipielle argumenter for å beholde kongedømmet.

Han er overbevist om at Norge på et eller annet tidspunkt vil bli republikk.

– Det hadde vært så bra for landets demokratiske samtale, for kongefamilien selv, og for oss alle, om den debatten tas nå, sa han.

Les også: Kongeparet feiret med vinterglede og hurrarop

– Grenseløs avslappet holdning

Ap-politiker Jette Christensen understreket i sitt innlegg at debatten om styreform ofte blir en diskusjon om hvorvidt kongefamilien gjør en god jobb eller ikke.

– Når jeg snakker statsform med monarkister kommer argumentet om at det går greit nå. Det er ingen andre områder jeg hører mindre politiske kolleger innta den grenseløse avslappede holdningen til en sak der man ser prinsipielle problemer, sier hun.

MOTSTANDER: Martin Kolberg (AP) ønsker ingen utredning om republikk i Norge. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)
MOTSTANDER: Martin Kolberg (AP) ønsker ingen utredning om republikk i Norge. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

Hun til orde for en utredning om hva slags republikk som passer best for Norge.

– Jeg er republikaner fordi jeg tror på folkestyre og demokrati, og fordi jeg tror og mener at makt og posisjoner skal fortjenes gjennom tillit og ikke gis gjennom arv.

Les også: To av tre vil ha monarki

Nei til forslaget

En slik utredning ønsker ikke Martin Kolberg (Ap).

– Å sette i gang en parlamentarisk utredning av den norske styreformen gjør man ikke om man ikke mener at det skal bli en forandring, og det mener vi ikke.

– Derfor sier vi nei til forslaget, sier Kolberg til NRK.

Flere av monarki-tilhengerne kom også inn på den symbolkraften kongehuset i Norge har og har hatt, ikke minst under andre verdenskrig. Michael Tetzschner (H) viste til at ingen politisk valgt skikkelse vil kunne samle befolkningen på samme måte.

Personvernpolicy