Meny

Tetzschner-innlegg i grunnlovsdebatt rystet Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres Michael Tetzschner (H) terget Arbeiderpartiet kraftig da han i en grunnlovsdebatt i Stortinget hevdet at Ap ikke lenger er så opptatt av Grunnloven.

– Jeg er rystet. Vi har vært vitne til en karikering av andre partiers synspunkt som ikke er en grunnlovsdebatt verdig, lød Ap-representant Jette Christensens umiddelbare replikk etter det som skulle være et oppsummerende innlegg fra saksordfører Tetzschner.

Tetzschner hevdet blant annet at Ap ikke er opptatt av Grunnloven.

– Med deres nye og særdeles frilynte holdning skal det bli veldig spennende å følge Arbeiderpartiet i kommende grunnlovsdebatter, sa Tetzschner blant annet.

Bakgrunn:   Diskuterer endringer i Grunnloven

Menneskerettigheter

Ap ble stående alene bak et forslag i Stortinget torsdag om å ta inn flere formuleringer knyttet til menneskerettighetene i Grunnloven.

Høyre – og det øvrige stortingsflertallet – mener at Arbeiderpartiets forslag i praksis innebærer at Grunnloven kan settes til side gjennom en ordinær lovendring.

Ap mener at en grunnlovsendring er nødvendig, fordi Høyesterett allerede praktiserer unntak fra menneskerettighetene. Deres forslag handler dermed om å sørge for at Stortinget får sitt å si når disse grensedragningene blir gjort, lød argumentasjonen.

Les også:  I dag vil SV avskaffe monarkiet - igjen

Glideflukt

Venstres Abid Q. Raja mente at Aps forslag bygger på en «overdreven frykt for hva Høyesterett kan finne på».

– Forslaget innebærer at man med simpelt flertall kan uthule Grunnloven. Det bryter med hele konseptet som Grunnloven er ment å være, sa Raja.

Tetzschner fulgte opp ytterligere i sin oppsummering:

– Arbeiderpartiet har gitt seg inn på en devaluering av Grunnloven som idé og overlatt det til hverdagspolitikken. Representanten Jette Christensen begir seg inn på en glideflukt som svekker Grunnloven, sa han blant annet.

Usedvanlig urimelig

Christensen tok grundig til motmæle:

– Det er uverdig å hevde at man har det eneste rette synet på Grunnloven. Ap er også opptatt av den, understreket hun.

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder og Christensens partikollega Martin Kolberg sa det på sin måte:

– Disse karakteristikkene, spesielt påstanden om at vi er på en glideflukt, avviser jeg som en usedvanlig parlamentarisk urimelig karakteristikk, sa Kolberg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus