Meny

Trump: – Ingen er mer pro-Israel enn meg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump sier han vil kjempe Israels sak og lover å annullere atomavtalen med Iran dersom han blir president.

– Prioritet nummer én er å oppheve atomavtalen med Iran. Iran er den største sponsoren av terrorisme i verden, slo Trump fast da han talte til den mektige proisraelske lobbyorganisasjonen AIPAC mandag kveld.

Avtalen har blitt kraftig kritisert av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som mener at den ikke kommer til å stoppe Iran fra å utvikle atomvåpen.

Les også:  Ted Cruz gir ikke opp kampen mot Trump

Gikk ut mot FN

For øvrig lovet Trump å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte den amerikanske ambassaden dit dersom han blir valgt til president.

– Det er ingen som er mer pro-Israel en meg. Vi er nødt til å beskytte Israel. Israel er så viktig for oss, sa Trump til TV-kanalen CNN i forkant av talen.

Trump, som leder klart i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, sa blant annet at FN ikke er en venn av demokratiet og ikke er en venn av Israel. Han gjorde det klart at dersom han blir president vil han bruke vetoretten til å stemme ned ethvert «forsøk fra FN om å tvinge sin vilje på Israel».

Mangemilliardæren rettet også skyts mot president Barack Obama og presidentkandidat på demokratisk side, Hillary Clinton, som han mener «legger press på våre venner og belønner våre fiender».

Les også:  Trump: – USA må bruke mindre penger på NATO

Clinton angrep Trump

Clinton talte selv til AIPAC tidligere på dagen, og gjorde et poeng av at Trump har vært vinglete i sin holdning til Israel.

– Vi trenger stødige hender, ikke en president som sier at han er nøytral på mandag, pro-Israel på tirsdag og gudene vet hva på onsdag, sa hun.

De republikanske presidentkandidatene John Kasich og Ted Cruz sto også på talerstolen på AIPAC-konferansen i løpet av mandagen, mens Demokratenes Bernie Sanders, som er jødisk, avslo invitasjonen fra lobbyorganisasjonen.

Les også:  Anonymous trapper opp nettkrigen mot Trump

– Positiv mottakelse

Ifølge den israelske avisen Haaretz fikk Trumps tordentale en entusiastisk mottakelse fra publikum.

Alle var likevel ikke like begeistret. Lederen for en av Washingtons mest framstående synagoger, Rabbi Shmuel Herzfeld, beskrev Trump som «ond» etter talen.

– Denne mannen inspirerer til hat. Han er en eksistensiell trussel mot landet vår. Han inspirerer rasister og fanatikere. Han oppmuntrer til vold. Ikke hør på ham, sa Herzfeld.

Les også:  Donald Trump snakkar som ein 12-åring

Vil kutte NATO-støtte

Tidligere på mandagen lettet Trump også på sløret for andre deler av sin utenrikspolitikk, og gjorde det klart at USA må bruke mindre penger på NATO.

– Vi har ikke råd til å fortsette med dette, sa han i et intervju med avisa Washington Post.

Han bekreftet inntrykket av å ville nedtone USAs militære rolle i andre deler av verden – en utenrikspolitisk posisjon som i USA ofte får merkelappen isolasjonisme.

– Jeg synes ikke vi skal fortsette med nasjonsbygging, sa Trump, som er kritisk til USAs kriger både i Afghanistan og Irak.

SE VIDEO: Donald Trumps mest sjokkerende øyeblikk hittil i valgkampen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus