Meny

Vil øke budsjettet til utsiktsrydding på Vestlandet

Øystese i Hordaland er et av stedene som kan søke tilskudd til opprydning om forskriften trer i kraft. Foto: Foto: Erlend Aas / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå ønsker Landsbruks- og matdepartementet å øke tilskuddet til opprydningsarbeid i tre vestlandsfylker.

Det har i år blitt satt av 20 millioner kroner til rydding av kulturlandskap, veikanter og utsiktspunkter i vestlandsfylkene: Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

Opprydningen skal prioriteres i landskap som har særlig verdifull karakter sett fra landbrukets og reiselivsnæringens side.

Landbruks- og matdepartementet begrunner tiltaket med at gjengroing av kulturlandskap og veikanter er en økende utfordring mange steder i Norge.

Det er en ulempe for landbruket, men kan også svekke grunnlaget for blant annet reiselivet som er en næring i vekst.

Les også: Se det sjeldne naturfenomenet Rune Sagen (45) fanget på film

Vil øke tilskuddet

Det var i jordbruksoppgjøret i fjor at avtalepartene ble enige om å etablere denne ordningen. Hovedmålet med den er blant annet å bidra til utsikt og å fremme verdier knyttet til kulturlandskapet.

Denne uken har Landsbruks- og matdepartementet sendt ut et forskrift på høring, hvor de ønsker å øke tilskuddet til dette arbeidet.

Les også: Disse lydene kan forsvinne fra Norge

Kan søke tilskudd fra kommunen

Departementet skriver at foretak som er registrert i Enhetsregisteret kan søke om å få tilskudd til opprydningarbeid i disse tre fylkene. Om naturen skal ryddes, skal det føre til økt utsikt fra ferdselsårer, veikanter eller veinære utsiktspunkt. Det presiseres i notatet at områdene som ryddes skal være av verdifull karakter.

Det står videre at en kan få innvilget 70 prosent tilskudd av godkjente kostnader til arbeidet, såfremt forskriften trer i kraft .

Det er satt av tre uker til høringsfristen, da Departementet tar sikte på at forskriften skal tre i kraft i løpet av april 2016.

Les også: Natur og Ungdom fortsetter ulovlig aksjon tross arrestasjoner

I kontakt med naturen

Dette vennskapet fascinerer millioner

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus