Meny

Viktig seier for Kasich, men Trump vinner flest delegater

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump plukket enda flere delstater i tirsdagens nominasjonsvalg. Likevel handlet mye om de andre kandidatene på dagen da Marco Rubio trakk seg.

Det var særlig to dueller det var stor oppmerksomhet om på den andre av de store tirsdagene i nominasjonskampen:

Både Florida-senator Marco Rubio og Ohio-guvernør John Kasich skulle kjempe om velgernes gunst på hjemmebane, nominasjonsvalg de var helt avhengige av å gå seirende ut av for å holde liv i drømmen om Det hvite hus.

Les også: Cruz klar til å ta over Rubios støttespillere

Spikeren i kisten

For Rubio gikk det omtrent som ventet, men langt fra slik han selv håpet. Med en oppslutning på 46 prosent vant Trump tirsdagens største seier og tar med seg samtlige 99 delegater fra delstaten.

For Rubio ble det siste spikeren i kisten for en valgkamp som på ingen måte har innfridd de høye forventningene. Senatoren kunngjorde etter kort tid at han innstiller valgkampen og gir opp.

– Da jeg bestemte meg for å stille, ville jeg ha en valgkamp som var optimistisk med tanke på vårt lands framtid, sa Rubio til sine tilhengere på en valgvake i Miami.

– Politisk sinne og bitterhet gir oss ikke bare et delt parti, men det gir oss en delt nasjon, der folk hater hverandre, sa han, med klar hevnisning til Trump og hans svært omstridte valgkamp.

Etter uker med syrlige kommentarer, kom det endelig ros fra Trumps side som gratulerte med gjennomføringen av valgkampen og sa Rubio er «tøff og smart» og har «en stor fremtid».

Les også: Clinton vinner nominasjonsvalget i Illinois

Feltet krymper

Dermed er det bare tre kandidater igjen fra det som en gang var et svært bredt republikansk felt. Trump leder fortsatt an, med Ted Cruz på en klar andreplass.

Tirsdag tok John Kasich sin første seier da han på hjemmebane klarte å tukte Trump og sikret seg endelig sin første delstatsseier hittil i nominasjonskampen.

Det gir ham samtlige 66 landsmøtedelegater fra Ohio, en av delstatene med et såkalt «winner takes all»-system. Det er langt fra nok til utgjøre en trussel mot Trumps over 600 delegater, men det bidrar til at det blir vanskeligere for Trump å sikre seg et rent flertall før landsmøtet i juli.

Mange har påpekt at Trump fortsatt ligger under 50 prosent i de fleste delstater som holder nominasjonsvalg, til tross for at feltet har krympet betraktelig. I samtlige av statene han vant tirsdag, endte oppslutningen på 40-tallet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus