Meny

Clinton: – Enda en super tirsdag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hillary Clinton jublet for nok en god valgkampdag. Med flere nye seire under beltet øker hun forspranget til Bernie Sanders før landsmøtet i juli.

Clinton feiret sammen med sine tilhengere i Florida, den første staten hvor hun ble utropt til vinner tirsdag kveld.

– Dette har vært en ny super tirsdag, sa den tidligere utenriksministeren etter hvert som det ble klart at mye var i ferd med å gå hennes vei.

Med 214 delegater i spill var Florida den største staten det ble kjempet om denne dagen. Da 95 prosent av stemmen var talt opp, hadde hun sikret seg minst 69 av delegatene.

Utfordreren Bernie Sanders sto oppført med 31 kandidater. I motsetning til Republikanerne, har ikke Demokratene noen praksis der vinneren får alle delegatene fra en delstat.

Les også: Viktig seier for Kasich, men Trump vinner flest delegater

Befester posisjonen

Clinton ble også utropt til vinner i Illinois, North Carolina og Ohio. Førstnevnte bekrefter tendensen fra tidligere i nominasjonskampen om at hun har et godt grep om sørstatene.

Også i disse delstatene var det mange delegater å hente, henholdsvis 156, 107 og 143, men også her må hun altså dele med Sanders.

Etter Sanders' svært overraskende seier i Michigan forrige uke, var Clintons tilhengere bekymret for om hun ikke hadde taket på industristatene i det såkalte «rustbeltet» nord i landet.

Men seieren i Illinois, delstaten der Clinton vokste opp, er en viktig fjær i hatten for den tidligere senatoren og utenriksministeren.

Les også: Cruz klar til å ta over Rubios støttespillere

Jevnt i Missouri

Mens Clinton endte opp med rundt to tredeler av stemmene i Florida, mot cirka én tredel til Sanders, lå seiersmarginen an til å bli mindre i de øvrige statene.

I Missouri, den minste av delstatene med nominasjonsvalg tirsdag, vippet det mellom de to kandidatene.

De første tallene ga Clinton et lite forsprang. Men da 98 prosent av stemmene var talt opp var det fortsatt for jevnt til å utnevne en vinner, til tross for en liten ledelse for Sanders.

Med totalt 71 delegater og et jevnt resultat, vil uansett ikke Missouri forrykke balansen mellom Clinton og Sanders siden de øvrige statene bidrar til at Clinton befester sin lederposisjon på demokratisk side.

– Må ta avgjørelser umiddelbart

Da Clinton talte i Miami tirsdag kveld, var deler av budskapet rettet mot den større kampen som venter etter nominasjonen, kampen om hvem som skal regjere i Det hvite hus de neste fire årene.

Hun sa blant annet at en president må være klar til å ta avgjørelser umiddelbart etter innsettelsen og understreket at jobben som gjøres i Washington, påvirker alle mennesker på kloden.

Hun nevnte ikke Donald Trump ved navn, men sa at en president må sørge for at landet er trygt, stå for positive forandringer og samle landet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus