Skjebnedag i den amerikanske nominasjonskampen

Se video. NB! Reportasje på engelsk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hillary Clinton og Donald Trump kan tirsdag feste grepet om nominasjonene hos Demokratene og Republikanerne. Men Bernie Sanders kan komme til å overraske igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både republikanere og demokrater strømmet til valglokalene i de fem delstatene Florida, Ohio, Illinois, North Carolina og Missouri da de åpnet tirsdag morgen. Hos republikanerne vinner kandidatene med flest stemmer i Ohio og Florida samtlige delegater fra delstatene. Vinner Trump begge steder, kan det derfor bety at milliardæren og eiendomsmogulen så godt som har sikret seg den republikanske nominasjonen.

Trump leder stort i Florida og har de siste dagene konsentrert seg om Ohio. Der viser Real Clear politics' gjennomsnitt av meningsmålinger at Ohio-guvernøren John Kasich leder knapt.

Skjebnedag for Rubio

Både Kasich og Florida-senator Marco Rubio er helt avhengig av å vinne sine hjemstater tirsdag for å holde liv i drømmen om Det hvite hus.

Ifølge CNN har det vært et høyt antall forhåndsstemmer i fylket som inkluderer storbyen Miami i Florida, noe som er gode nyheter for Rubio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men lenger nord i delstaten er også antallet forhåndsstemmer høyere enn for fire år siden. Det er en fordel Trump, ifølge TV-kanalens reporter.

– Trump ser ut til å være en som kan få gjort noe, sier velgeren Raymond More til Florida-avisen Tampa Bay Times etter å ha stemt.

Resultatene kan bety at den tidligere forhåndsfavoritten Rubio ikke har noe annet valg enn å trekke seg fra nominasjonskampen.

Dermed vil bare Kasich, som ligger langt bak i kampen om delegater, og den svært konservative Texas-senatoren Ted Cruz gjenstå som utfordrere til protestkandidaten Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sanders etter New Hampshire: – Et klart budskap til eliten

Sanders sterk i nord

På demokratisk side har Hillary Clinton er solid ledelse på målingene i Florida og Nord-Carolina. Men i det såkalte «rustbeltet» av industristater i nord er det tettere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I både Illinois og Ohio er det spenning, særlig etter Sanders' svært overraskende seier i Michigan for en uke siden. Også der ledet Clinton på målingene.

– Jeg stemte på Bernie fordi jeg vil se reell endring i hvordan vi gjør ting i dette landet, sier Jackie Zydec (52) i Chicago i Illinois til nyhetsbyrået Reuters. Hun er jurist og jobber for de føderale myndighetene.

Industristatene har mistet mange arbeidsplasser de siste tiårene. Der har Sanders' budskap om at internasjonal frihandel har kostet mange amerikanere jobben, stor appell.

Vinner Sanders i Illinois og Ohio, er det et hardt slag for Clinton. Men den tidligere utenriksministeren vil uansett fortsatt ha en klar ledelse i antallet delegater.

Les også: Clinton til frontalangrep på Sanders

Trump-seier på stillehavsøyer

Donald Trump sikret seg nesten 73 prosent av stemmene under republikanernes nominasjonsvalg på Northern Mariana Islands tidligere tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangemilliardæren stakk dermed av med alle de ni delegatene fra den amerikanske øygruppa i Stillehavet, der det bor drøyt 50.000 mennesker, de fleste på øya Saipan.

Cruz fikk 24 prosent av stemmene, mens John Kasich og Marco Rubio måtte se langt etter både stemmer og delegater.

For å bli partiets presidentkandidat, trengs støtte fra 1.237 delegater. Trump leder nå med 469 delegater, Cruz har 370, Rubio 163 og Kasich 63.

Hvis ingen får rent flertall, blir det flere runder med stemming blant delegatene under landsmøtet i sommer. Slik kan en annen kandidat vinne selv om Trump ser ut til å få flest delegater.

Les også: Måling: Trump ville slått republikanerne, men ikke Clinton

Se Donald Trumps mest sjokkerende øyeblikk hittil i valgkampen: