Meny

Arbeiderpartiet med klare krav til Listhaugs nye asylforslag

Gahr Støre og Arbeiderpartiets fylkeslag kommer med klare meninger om hvilken retning norsk asylpolitikk bør gå. Her fra Arbeiderpartiets landsmøte i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets ulike fylkeslag vil at Norges grenser i nord holdes åpne uavhengig av flyktningstrømmen, at regjeringens forslag om strengere vilkår for familiegjenforening forkastes og sier nei til midlertidige oppholdstillatelser for enslige asylsøkere.

– Norges grenser i nord må holdes åpen uavhengig av flyktningestrømmen til Norge, skriver Finnmark Ap i et av sine ni vedtak søndag.

På en rekke av Arbeiderpartiets fylkesårsmøter i helgen ble det vedtatt hvilken politikk Arbeiderpartiet ønsker å føre i asyl- og flyktningpolitikken.

ABC Nyheter har fått tilgang på alle vedtakene, og det store bildet er at partiet tar en tydeligere linje enn tydeligere linje hvor de går ut mot regjeringens asylpolitikk. Samtidig vil de styrke asylsøkernes rettigheter.

Tidligere har blant andre Trond Giske støttet regjeringen.

Les saken: Listhaug glad for støtte fra Arbeiderpartiet

– De vedtakene som nå er gjort viser at våre medlemmer og tillitsvalgte ønsker seg at Ap hever stemmen, utgjør et alternativ til regjeringa og viser at vi ikke deler menneskesynet til Høyre og FrP i asyl- og integreringspolitikken, sa AUF-leder Mani Hussaini til ABC Nyheter tidligere mandag.

Etter påsken skal regjeringen komme med nye forslag til asylinnstramninger.

Bakgrunn: AUF med asylopprør i Arbeiderpartiet

Støre med på vedtakene

Lørdag satt både Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik i salen da Oslo Ap vedtok en uttalelse som tar avstand fra regjeringens innstramningsforslag, ifølge Nettavisen.

Søndag kom det en tilsvarende uttalelse fra ni andre fylkeslag i partiet. De andre fylkeslagene er Akershus, Sør-Trøndelag, Vestfold, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland, Buskerud og Finnmark.

Venstre: – Nødvendig å si nei til Listhaugs forslag

Vil unngå bruk av midlertidighet

Alle de ti fylkeslagene vil unngå bruk av midlertidighet hos yngre asylsøkere. – Nei til økt bruk av midlertidig opphold i Norge for asylsøkere, skriver Møre og Romsdal Ap og sier i et annet vedtak kontant nei til all bruk av midlertidige oppholdstillatelser for enslige asylsøkere i Norge.

– Regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken inneholder en rekke tiltak som vil øke midlertidigheten frem til permanent opphold. Oppland Arbeiderparti mener at vi skal stille krav til flyktninger som skal bosettes og integreres, men vil ikke støtte tiltak som bidrar til å skape langvarig usikkerhet som hemmer integreringen, skriver Oppland Ap i et av sine vedtak.

Høyre overrasket: – Jeg er overrasket over at de forkastet alle forslagene

Nei til strengere familiegjenforening

I tillegg er alle de ti fylkeslagene enige om at det ikke bør strammes inn i kravene til familiegjenforening.

Oppland Ap skriver blant annet at de er bekymret for at «-summen av innstramningsforslagene vil gjøre terskelen for familiegjenforening for høy, og er bekymret for om forslagene er i tråd med våre internasjonale forpliktelser.»

Les også: Listhaug får kritikk av ansatte i eget direktorat

Ønsker flere rettigheter

Finnmark Ap vil bevare fritt rettstråd for asylsøkere, og ønsker at barnevernet skal ha ansvaret for tilsynet med oppfølgingen av enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år.

I tillegg vil flere fylkeslag gå imot forslaget om bruk av visumplikt og generell overføring av vedtakskompetanse til politi på grensen.

Møre og Romsdal Arbeiderparti mener at Norge må ivareta et system for grensekontroll som harmoniserer med for felleseuropeiske ansvar. Vi sier derfor nei til visumplikt for asylsøker, skriver Møre og Romsdal Ap.

Hordaland Ap skriver at de ønsker å jobbe for et nasjonalt lovverk hvor asylbarn har lik rett til videregående opplæring uavhengig av hvilket fylke de er bosatt i.

Samtidig vil de at enslige mindreårige skal ha rett til helsehjelp utover akutt helsehjem og at deres psykiske helsetilbud skal utbedres.

Les også: Frp-statsråd vil ikke lov samarbeidspartiene gjennomslag

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus