Kontant Sanner-nei til byregjering i Oslo

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) liker ikke at Raymond Johansen (Ap) i Oslo har omdømt organet han leder fra byråd til byregjering. Det skaper forvirring og er ikke i tråd med lovverket, mener Sanner.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) liker ikke at Raymond Johansen (Ap) i Oslo har omdømt organet han leder fra byråd til byregjering. Det skaper forvirring og er ikke i tråd med lovverket, mener Sanner. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Navnebyttet fra byråd til byregjering i Oslo skaper forvirring og er ikke i tråd med lovverket, mener kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Landet har en regjering, og vi trenger ikke flere, sa Sanner fra Stortingets talerstol mandag.

– Det vil være klokt om byrådet i Oslo foretar en ny vurdering av denne saken, understreket kommunal- og moderniseringsministeren.

«Verbal pyntesyke»

Saken ble debattert i Stortinget på grunn av en interpellasjon fra Høyres Michael Tetzschner. Han synes svært lite om Raymond Johansens (Ap) endring av benevnelsen på organet han leder, fra byråd til byregjering.

Les også: Oslos nye byregjering presentert

Tetzschner understreket at hans anliggende verken var «komisk verbal pyntesyke» eller angivelig svakt politisk håndverk fra det nye Oslo-styret.

– Mitt anliggende er om Stortinget som lovgiver, og til like det aktuelle fagdepartement, kan slå seg til ro med at tilfeldige, lokale idéinnfall fritt kan endre offentlig velkjente og brukte betegnelser, sa Tetzschner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viste til at begrepet regjering er forbeholdt den nasjonale regjeringen.

Folkeopplysning

Bystyret i Oslo vedtok 2. mars at byrådet skal hete byregjering og Johansen byregjeringsleder. Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne fikk støtte til navneendringen fra Rødt og to Frp-representanter.

Begrunnelsen for navneendringen har vært at begrepet byregjering er enklere å forstå for folk flest enn byråd, som har vært brukt i 30 år og derfor ifølge Tetzschner er godt innarbeidet.

– Det er en innarbeidet praksis som ikke har slått særlig godt gjennom i befolkningen, sa Jan Bøhler (Ap) mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder det juridiske ved navnebyttet, viste han til at «kommuneadvokaten kom med sin anbefaling om at det var innenfor loven».

Johansen har begrunnet byttet med at mange ikke vet forskjell på byråd og bystyre, og at det er et problem hvis folk ikke vet hvem som bestemmer hva.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk støtte

Men både Tetzschner og Sanner avviste kontant at benevnelsen byregjering vil være klargjørende.

– Det vil være mer forvirrende enn klargjørende, fordi man da vil få ulik språkbruk fra by til by og fra kommune til kommune, sa Sanner.

Han viste til at kommuneloven er klar på dette området, og at den «ikke åpner for å kalle byrådet for byregjering».

Sanner var glad for støtten fra stortingsrepresentanter fra KrF, Senterpartiet og Frp i saken. Han viste også til at et flertall i et utvalg nylig foreslo at «kommuneråd og byråd kan brukes som betegnelse, og at byregjering ikke kan brukes».