Meny

Sexsalg på nettet blir ikke rammet av hallikparagraf

Arbeiderpartiet foreslår å gjøre sexsalgannonser på nett ulovlige etter hallikparagrafen. Jan Bøhler kaller Høyre, Frp og Venstres motstand for rar og ulogisk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettsider med annonser for sexsalg vil ikke bli rammet av hallikparagrafen, slik Arbeiderpartiet foreslår med støtte fra KrF og Senterpartiet.

Flertallet i justiskomiteen ville utvide hallikparagrafen, slik at det blir mulig å pålegge internettleverandører å blokkere nettsider med annonser for prostitusjon.

KrF og Senterpartiet støttet forslaget fra Arbeiderpartiet, men når saken kom til behandling i stortingssalen mandag, sluttet Venstre seg til regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, som går mot blokkering av såkalte eskortesider.

Les også: AUF med asylopprør i Arbeiderpartiet

Ulogisk

– Det er rart, merkelig og ulogisk at Høyre, Frp og Venstre ikke slutter seg til dette, når politiet så sterkt har gitt uttrykk for at de ønsker en slik lovendring, sier Arbeiderpartiets Jan Bøhler til NTB.

Han mener at saken også har en prinsipiell side:

– Stortingsflertallet har ved tidligere anledninger sagt at kriminalitet på internett skal behandles på lik linje med annen kriminalitet. Da er det merkelig at vi skal ha et forbud mot menneskehandel, som det i praksis blir umulig å forfølge og håndheve på internett, sier Bøhler.

Les også: Amnesty sier ja til kjøp og salg av sex

Lite målrettet

Sveinung Rotevatn fra Venstre sier at han ikke tviler på de gode intensjonene bak forslaget.

– Men rent praktisk tror vi at et slikt forbud vil virke mot sin hensikt. Aktører som jobber for å hjelpe prostituerte, som Kirkens Bymisjons ressurssenter Nadheim, advarer mot forslaget. De sier at prostitusjon vil bli spredt til andre arenaer der det er vanskeligere å holde oversikt, sier Rotevatn.

Venstre går også imot av prinsipielle grunner:

– Når vi skal bekjempe kriminalitet, som menneskehandel, så må man gå løs på dem som bryter loven. En nettleverandør leverer infrastruktur. En blokkering er lite målrettet og problematisk med tanke på ytringsfriheten, sier Rotevatn til NTB.

Frykter skade

Høyres Jan Christian Frølich er saksordfører for forslaget som blir nedstemt av stortingsflertallet mandag.

– Forslaget har helt klart gode intensjoner, men det vil ikke virke i praksis. Tvert om vil det gjøre mer skade enn nytte, ved at hverdagen blir vanskeligere for de prostituerte. Vi vet at det er aktører som opererer selvstendig, uten bakmenn. Fjerner vi denne muligheten, vil de fort bli tvunget tilbake til hallikene. Det ønsker vi ikke, sier Frølich.

Også han viser til at saken har prinsipielle sider:

– Internettsensur fungerer ofte i praksis dårlig. Vi har eksempler på samfunn med utstrakt sensur på nettet. Vi ønsker ikke å bevege oss i den retningen, sier han.

1 prosent norske

Bøhler rister på hodet av motstandernes argumenter.

– Ifølge politiet er det bare 1 prosent av dem som annonserer sexsalg på disse nettsidene, som er norske. Mange kommer fra Øst-Europa og Afrika. Det er riktig som motstanderne sier, at vi ikke vet hvor mange som er offer for menneskehandel. Men det er jo fordi politiet ikke har mulighet til å ta disse sakene for domstolene. Og uansett om det er 10 eller 90 prosent, så bruker vi jo ikke et slikt argument når det gjelder annen kriminalitet, sier Bøhler.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus