Meny

AUF med asylopprør i Arbeiderpartiet

AUF-leder Mani Hussaine (t.v) er glad for at Arbeiderpartiet på flere fylkesmøter i helgen tok avstand fra regjeringens asylpolitikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en rekke av Arbeiderpartiets fylkesårsmøter i helgen gikk AUF i bresjen for en endring i Arbeiderpartiets asylpolitikk.

De vedtakene som nå er gjort viser at våre medlemmer og tillitsvalgte ønsker seg at Ap hever stemmen, utgjør et alternativ til regjeringa og viser at vi ikke deler menneskesynet til Høyre og FrP i asyl- og integreringspolitikken, sier AUF-leder Mani Hussaini til ABC Nyheter.

I en pressemelding sier AUF-lederen at han ikke er i tvil om hvorfor AUF har fått gjennomslag i saken.

– Uro internt i Arbeiderpartiet

– Det bunner i en gryende uro blant våre egne folk - i grasrota og blant tillitsvalgte. Vi ønsker at Arbeiderpartiet skal være et tydelig alternativ til Høyre- og FrP-regjeringens politikk og verdisyn på dette feltet. For det er vi. Det er ingen tvil om det. Men det trengs å vises. Og jeg er glad for AUF har fått med seg en så stor del av partiet på dette, sier Hussaini.

AUF ønsker nå et moderparti som viser klar avstand fra regjeringens forslag.

– Dette er ikke bare en sak som har handlet om følelser og solidaritet, men også om grunnleggende rettigheter, rettssystemer og internasjonale konvensjoner. Nettopp derfor var det viktig for oss å vise at vi støtter kritikken mot regjeringens forslag, sier Hussaini.

Tidligere har Venstre, Senterpartiet og Krf tatt avstand fra regjeringens 40 asylforslag. Arbeiderpartiet har derimot vinglet. Etter påske kommer nye forslag fra regjeringen etter at innvandringsminister Sylvi Listhaug sine forslag fra romjulen manglet støtte etter høringsrunden i februar.

Les saken: Misnøyen vokser i Venstre

Les også: Senterpartiet: Listhaug har forkludret asylforliket

Tydeligere Arbeiderparti

Da regjeringen og innvandringsminister Sylvi Listhaug la frem de ført asylforslagene i romjulen, gikk Ap-nestleder Trond Giske ut og forsvarte forslagene.

– Vi er i stor grad enig i at vi skal ha en streng linje, sa Giske i romjulen.

– Jeg er glad for at Arbeiderpartiet så tydelig signaliserer støtte til forslaget. Hvis Ap nå ikke vingler, er det flertall på Stortinget for innstrammingene vi nå foreslår, sa Listhaug til NTB etter Giske sin støtte.

Les saken: Listhaug glad for asylstøtte fra Ap

Nå tar moderpartiet avstand til forslagene.

Lørdag satt både Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik i salen da Oslo Ap vedtok en uttalelse som tar avstand fra regjeringens innstramningsforslag, ifølge Nettavisen.

Søndag kom det en tilsvarende uttalelse fra ni andre fylkeslag i partiet. De andre fylkeslagene er Akershus, Sør-Trøndelag, Vestfold, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland, Buskerud og Finnmark.

I tillegg har Vest-Agder vedtatt politikk på feltet, men ikke kommet med et offisielt vedtak.

Les også: UDI fant en rekke mangler i regjeringens asylforslag

Vil ha fokus på enslige asylbarn

AUF-lederen sier videre i pressemeldingen at AUF vil føre en raus i integreringspolitikk og ha fokus på hensynet til enslige asylbarn.

– Blant annet er vi et stort flertall som krever at partiet vårt sier nei til å utvide bruken av midlertidig oppholdstillatelse for enslige asylbarn, som regjeringen har foreslått. Barn og unge har ikke godt av midlertidighet og usikkerhet - det er oppskriften på mislykket integrering.

AUF-lederen understreker at de ikke er for åpne grenser.

– Vi er ikke for åpne grenser eller å gi beskyttelse til de som ikke har krav på det. Men vi er for å vise respekt og menneskeverd i møte med mennesker på flukt, samt sikre deres rettssikkerhet. Dette er et signal til Høyre og FrP-regjeringen, men også et tydelig signal til ledelsen i Arbeiderpartiet om hvilke krav de skal stille når saken igjen skal opp i Stortinget i april.

Les saken: Frp-Kallmyr vil ikke gi venstre og Krf håp opp asylendring

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus