Meny

Stor fremgang for tysk høyreparti

Tysklands statsminister Angela Merkel må notere klar tilbakegang i alle de tre delstatene der det holdes valg søndag. Innvandringskritiske AfD går klart frem. Foto: Kai Pfaffenbach (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tre år gamle tyske høyrepartiet AfD ligger an til å gjøre et brakvalg, mens Angela Merkels parti CDU går kraftig tilbake i valget i tre tyske delstater.

AfD får plass i alle de tre delstatsforsamlingene, viser valgdagsmålinger fra søndagens delstatsvalg.

Høyrepopulistene i Alternative für Deutschland får mellom 10 og 23 prosents oppslutning, viser målingen fra TV-kanalen ZDF som ble offentliggjort da valglokalene i Baden-Württemberg, Sachsen-Anhalt og Rheinland-Pfalz stengte klokka 18 søndag kveld.

– Vi har fundamentale problemer i Tyskland, og de har ført til dette valgresultatet, sier AfD-leder Frauke Petry ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tyske medier meldte tidligere på dagen om stor deltakelse i et valg som gir en viktig pekepinn på oppslutningen om statsminister Angela Merkel. Etter at Tyskland tok imot 1,1 millioner asylsøkere i 2015 er innvandring blitt den sentrale saken i den politiske debatten.

Alle meningsmålinger i forkant av delstatsvalgene ga indikasjoner på at Merkels kristendemokratiske parti ville gå klart tilbake. Valgdagsmålingene viser at dette vil slå til. At AfD ser ut til å få stor oppslutning er også i tråd med spådommene, i og med at mye av debatten i forkant har dreid seg om Merkels innvandringspolitikk.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus