Mette-Marit svarte på nynorsk-kritikken:

Mette-Marit: – Vår jobb å lære prinsessen nynorsk

Kronprinsesse Mette-Marit sier hun og kronprins Haakon har ansvar for at prinsesse Ingrid Alexandra lærer nynorsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noregs Mållag er blant dem som har kritisert at prinsessen ikke vil bli undervist i nynorsk ved privatskolen Oslo International School.

– Det tenker jeg er viktig at de sier, sa kronprinsessen til NTB da hun tirsdag kveld svarte på kritikken for første gang.

– Nynorsk er en veldig viktig del av norsk identitet og kultur. Det er viktig for mange som har det som morsmål. Og det er vår jobb som foreldre å sørge for at prinsessen blir opplært i nynorsk. Det er vi veldig bevisste på og gjør hjemme, tilføyde kronprinsessen.

Bakgrunn: Prinsessens privatskole har ikke nynorsk

Tiltak

Mette-Marit sier de har «iverksatt flere tiltak» for at prinsessen skal lære nynorsk, og viser blant annet til at Ingrid Alexandra leste diktet «Å vere i livet» av Halldis Moren Vesaas i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum.

Tirsdag markerte kronprinsessen kvinnedagen med å tale under Nynorsk kvinnepower i Litteraturhuset i Oslo. Arrangementet tok for seg fremveksten av nye kvinnelige forfatterstemmer innen nynorsk litteratur

– Jeg er glad og stolt over å kunne være med på å løfte forfattere frem, sa kronprinsessen, med henvisning til de litterære togreisene hun har lagt ut på og fått stor oppmerksomhet om.

– Litteraturen har alltid vært et sted der det blir spurt hva det vil si å være menneske. Litteraturen er mitt eget rom, hvor jeg utvikler meg selv som menneske, la hun til.

Mirakel

Kronprinsesse Mette-Marit finner det oppsiktsvekkende at et lite land som Norge har så mange forfattere som vekker oppsikt og begeistring internasjonalt.

– Det er virkelig – som Kjartan Fløgstad skrev i sitt essay i 2012 – et sant mirakel, sa kronprinsessen i sin tale under arrangementet.

Foran syv fremadstormende kvinnelige forfattere og en fullsatt sal i Litteraturhuset snakket hun varmt om «det nynorske språkrommet».

– Jeg synes det var en flott markering av kvinnelige forfattere som velger å skrive på nynorsk, morsmålet sitt. Det har vært en fantastisk fin kveld, sa Mette-Marit til NTB i etterkant.

Kjartan Fløgstad – som styrte samtalen med blant andre Ruth Lillegraven, Marit Eikemo, Olaug Nilsen, Agnes Ravatn og Gunnhild Øyehaug – mener nynorsk litteratur aldri har vært så god som den er nå, ikke minst takket være de nye, kvinnelige forfatterne.

Les også: Elever bruker dataoversettelse til å jukse med nynorsken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus