Dale debuterte med feil i spørretimen

Her debuterer landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) i den såkalte spontanspørretimen i Stortinget onsdag i forrige uke. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Her debuterer landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) i den såkalte spontanspørretimen i Stortinget onsdag i forrige uke. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) viste til et brev som ennå ikke var sendt da han debuterte i Stortingets muntlige spørretime onsdag i forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets Geir Pollestad ville vite hvordan Dale konkret har fulgt opp stortingsvedtaket om skjerpet jordvern.

– Jeg har fulgt opp vedtakene Stortinget har gjort gjennom å sende brev til både kommuner og forvaltningen og vært tydelig på at jeg forventer at de følger opp målesettingen om ikke å bygge ned mer enn 4.000 mål i året, svarte Dale.

Problemet er at brevet først ble sendt tirsdag – altså en snau uke etter Dales spørretimedebut.

– Jeg hadde kvittert ut brevet på det tidspunktet jeg svarte Stortinget. Dessverre var ikke brevet utsendt til kommunene. Brevet er nå ekspedert, med det innholdet jeg varslet Stortinget om, uttaler Dale i et skriftlig svar til NTB. Han var tirsdag opptatt i regjeringens budsjettkonferanse og ikke tilgjengelig for intervju.

Pollestad mener den ferske statsråden har feilinformert Stortinget.

Les også: – Bedre at økologisk produksjon følger forbrukerne, enn staten

Reagerer

Brevet var klarert og godkjent da statsråden svarte i Stortinget, men av ulike grunner ble det først ekspedert i tirsdag, får NTB opplyst av Landbruksdepartementet.

Hva slags grunner det er snakk om, kunne departementet tirsdag ikke gå inn på.

Statsråden var tirsdag ikke tilgjengelig for intervju.

– Det er regel nr. 1 for enhver statsråd å snakke sant i Stortinget, sier Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Han mener Dale rent faktisk har feilinformert Stortinget, uavhengig av forklaringen han gir.

– Jeg kan ikke etterprøve sannheten i det han sier, men det er kritikkverdig at han ikke på eget initiativ har oppklart denne angivelige misforståelsen, fremholder Pollestad, som leder Stortingets næringskomité.

– Jeg mener han har utvist en usunn holdning overfor Stortinget, tilføyer han.

Senterpartiet har kritisert regjeringens innsats for vern av matjord, og Pollestad mener statsrådens svar førte til at runden i spørretimen ble noe amputert.

Les også: Landbruket vil kreve utdanning for å bli bonde

Jordvern

Før jul i fjor vedtok Stortinget at målet for årlig omdisponering av dyrket mark gradvis skal reduseres fra 6.000 til 4.000 dekar frem mot 2020.

I brevet – som altså først tirsdag ble sendt til landets kommuner, fylkeskommuner og fylkesmenn – slår Dale fast at han har tillit til at målet Stortinget har fastsatt, følges opp.

– Jordvernstrategien inneholder flere tiltak. Tiltakene er i hovedsak innenfor areal- og transportplanlegging, og på områder der kommunene og fylkeskommunene har et stort ansvar, fremholder statsråden.

Les også:

Jon Georg Dale (Frp) sjarmerte landbrukstoppene

Jon Georg Dale er Frp-politikeren som vil gi bønder et lite glimt av lys

Dale blir yngste mannlege statsråd nokon gong

Personvernpolicy