Bydelspolitikere i Oslo vil ha vekk Amnesty-benk

Ytringsfrihetsbenk ikke ønsket i Frogner bydel

YTRINGSFRIHET MOT AMBASSADE: Amnesty Norge har satt denne benken med plaketten «Ytringsfrihetens benk» foran ambassaden til landet som pisker folk for meningsytringer, Saudi Arabia.
YTRINGSFRIHET MOT AMBASSADE: Amnesty Norge har satt denne benken med plaketten «Ytringsfrihetens benk» foran ambassaden til landet som pisker folk for meningsytringer, Saudi Arabia. Foto: Amnesty Norge

Bydelsutvalget i Frogner bydel i Oslo vil ikke ha en «Ytringsfrihetens benk» Amnesty Norge har satt opp foran Saudi-Arabias ambassade i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Benken står i den lille parken foran Saudi-Arabias ambassade, der Amnesty det siste året har holdt jevnlige markeringer for å protestere mot fengslingen og piskingen av den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Amnesty International har satt en liten plakett på benken, med teksten «Ytringsfrihetens benk».

Det vil ikke Bydelsutvalget i Frogner ha noe av.

Les også: Bloggeren som avdekket Saudi-Arabias sanne ansikt

Enstemmig: Uønsket benk

Bydelsutvalget, der Høyre har rent flertall men også Ap og MDG er med i arbeidsutvalget, krever at teksten på plaketten blir skiftet ut til det nøytrale «Donert av Amnesty International» og truer med å fjerne benken om så ikke skjer.

Ivar Johansen, som har sittet i Oslo bystyre for SV siden 1987, reagerer på dette.

– Jeg må si jeg undres over at bydel Frogners administrative og politiske ledelse kan stå for en slik politisk sensur for ikke å støte en ambassade. De alvorlige menneskerettighetsbrudd Saudi-Arabia står for, bør tilsi at bydelspolitikere i bydel Frogner verdsetter ytringsfriheten høyere, skriver han på sin egen blogg.

Les også: Brende: – Badawi må løslates

«Alle pakistanere ut!»-benk?

Bydel Frogner på beste vestkant i Oslo har som motto å bli «Europas mest attraktive bydel».

– Hvorfor kan ikke en ytringsfrihetsbenk stå i «Europas mest attraktive bydel», leder i Frogner bydelsutvalg, Jens Jørgen Lie (H)?

– Utgangspunktet var dommen i Saudi Arabia mot Badawi. Folk har i ett år stått foran ambassaden og demonstrert hver fredag. Jeg har også demonstrert et par ganger, så det er sagt, innleder Lie overfor ABC Nyheter.

– I romjula kom en bråhast-søknad fra Amnesty om å få lov til å donere en benk. Vi sa ja, men med mer nøytral tekst. Når folk ønsker å donere en benk til bydelen, skal det ikke være noe politisk budskap i det.

– Hva om noen ville sette opp en benka med «alle pakistanere ut!»? Det er også innenfor ytringsfrihetens grenser, illustrerer Lie.

– Likevel har ikke Amnesty gjort noen forandring, fortsetter bydelsutvalgets leder.

– Demokratiet har sagt sitt. Alle partiene er enig, og så følger de ikke opp, sier Lie.

Mandag skal han møte Amnestys generalsekretær for å diskutere saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus