SV hardt ut mot «politikk for økte forskjeller»

Lysbakken: – Dere krever innstramming for vanlige folk, skattelette for de rikeste

<p>UMUSIKALSK: SV-leder Audun Lysbakken gikk ut mot NHO, som vil ha skattekutt for de rikeste og lønnsnedgang for folk flest.</p>
UMUSIKALSK: SV-leder Audun Lysbakken gikk ut mot NHO, som vil ha skattekutt for de rikeste og lønnsnedgang for folk flest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er umusikalsk når NHO før lønnsoppgjøret ber vanlige folk stramme inn, samtidig som regjeringen holder fram med en skattepolitikk for økte forskjeller, mener SVs leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig spesielt at topper i næringslivet og høyresiden fortsetter å snakke om skattelette for de rikeste, samtidig som de krever at vanlige folk skal stramme inn livremmen, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Han ber nordmenn flest være beredt på krevende tider og på å løfte i flokk, men legger til:

– De med de bredeste skuldrene må bære de tyngste børene. Er det ett tidspunkt som er feil for å lette skattene til de som har mest i det norske samfunnet, så må det være akkurat nå.

Lysbakken kom inn på både skattepolitikken og lønnsoppgjøret, som starter tirsdag, i sin tale til fylkesårsmøtet i Oslo SV lørdag.

Les også: Siv Jensen: – Lavere skatt gir økt kjøpekraft

– Virker ikke

Bakteppet for lønnsoppgjøret er økt ledighet, en økonomisk vekst på 1 prosent i fjor og en oljebransje i bratt fall. Fredag fikk det NHO til å varsle at årets lønnsoppgjør «garantert» vil gi folk flest mindre å rutte med.

– Når NHO garanterer reallønnsnedgang og samtidig ber om redusert formuesskatt, er det mildt sagt umusikalsk, sa Lysbakken i sin tale til partifellene.

Mandag innleder regjeringen dessuten sin konferanse for å meisle ut hovedtrekkene i neste års statsbudsjett.

Lysbakken advarer sterkt mot å holde fram med «skattekutt for de rikeste» og tror heller ikke det vil virke. For å bekjempe ledighet har SV-lederen på kort sikt mer tro på målrettede investeringer i samfunnsnyttige oppgaver, mens det i et lengre perspektiv må satses på forskning, utvikling og å bygge opp et grønt næringsliv.

– Vi vil ha en politikk for raskt reduserte forskjeller, sa han i talen, og viste til forhandlingene som nå pågår på Stortinget om en skattereform.

– Vi er klar til å forhandle om skattereform, men bare om det blir en reform som er rettferdig og kan redusere forskjellene i Norge.

Les også: Unio-lederen advarer mot svartmaling før årets lønnsoppgjør

Heldagsskole

Lysbakken forlot nylig helse- og omsorgskomiteen til fordel for utdanningskomiteen på Stortinget. Han brukte lørdag mye tid på å snakke om det som trolig blir en helt sentral sak i SVs valgkamp neste år, nemlig en nasjonal norm for lærertetthet og gradvis innføring av heldagsskole.

SV vil bruke to milliarder kroner på å sikre at det maksimalt er 15 elever per lærer fra 1. til 4. trinn og 20 elever per lærer fra 5. til 10. klasse.

Planen med heldagsskolen er å gjøre dagens skolefritidsordning (SFO) obligatorisk, slik at barna kan få mat, mer fysisk aktivitet, praktisk læring og tid til å gjøre lekser på skolen, mot å få helt fri på ettermiddagen.

– Det vi skal skape, er en bedre skoledag for elevene, en bedre hverdag for familiene og en bedre arbeidsdag for lærerne, sa han i talen.

Lysbakken gikk kraftig i rette med kritikere, som mener heldagsskolen vil gi en «institusjonalisert barndom».

– Det er en gigantisk misforståelse, sier han.

– Virkeligheten er at ungene våre er på SFO i flere timer etter at skolen er slutt og i tillegg sitter med hjemmelekser på kveldstid. Vårt forslag vil bety mer fritid for barna.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus