Alle mot Trump i republikansk debatt:

Republikansk penis-debatt vekker sterke reaksjoner

Trump klarte å lure inn en kommentar om sin egen penis under den republikanske debatten torsdag. Se video.

Mens republikanske partiveteraner kaller Donald Trump en farlig svindler som kan føre USA «ned i avgrunnen», skryter Trump av størrelsen på sin egen penis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed har eiendomsmilliardæren brutt nok en barriere i amerikansk politikk. Aldri før har en presidentkandidat omtalt kjønnsorganet sitt i en valgkamp, ifølge amerikanske medier.

Bakgrunnen var et av angrepene fra rivalen Marco Rubio, som de siste ukene har anklaget Trumps temperament, utsende, alder og bruk av selvbruningsspray. Rubio har også antydet at 69-åringen tisset på seg under en debatt – og at han har små hender.

– Er de små? Han sa det, og det betyr vel at det er noe annet som er lite, men jeg kan garanterte at det ikke er et problem. Jeg garanterer det, sa Trump under Fox News' republikanske debatt i Detroit natt til fredag norsk tid.

Les også: Trump planlegger å skrote Obamacare

– Surrealistisk og kvalmende

Flere amerikanske kommentatorer reagerer med sjokk og vantro på at debatten sank til et nivå på linje med Trumps underliv.

– Surrealistisk. Kvalmende, skriver Frank Bruni i New York Times.

I motsetning til Trump mener Bruni at det helt klart er «et problem». Men problemet er at eiendomsmogulen og hans rivaler sto på scenen for å diskutere politikk og sine kvalifikasjoner for verdens viktigste jobb.

I debatten forsøkte kristenkonservative Ted Cruz å fremstå som mer seriøs, og han sa det amerikanske folket neppe er interessert i å høre på «kranglende skoleunger».

Ohio-senator John Kasich hevdet at han var den eneste voksne på scenen. Så langt har de republikanske velgerne belønnet ham med en oppslutning på under 10 prosent på meningsmålingene.

Les også: Trump møter Megyn Kelly til debatt igjen

Trump vs. Kelly

En av debattlederne i Detroit var Fox News-journalisten Megyn Kelly, som ble utsatt for hatske angrep fra Trump etter en debatt i fjor. Den gang antydet Trump at Kelly behandlet ham dårlig og stilte vanskelige spørsmål fordi hun hadde mensen.

I Detroit virket det som eiendomsmogulen ble vippet litt av pinnen da Kelly konfronterte ham med anklagene mot det såkalte Trump University. Selskapet er blitt saksøkt av folk som mener de ikke fikk noe igjen for pengene de betalte for utdanning innen næringsliv og eiendomsinvestering.

Tross personangrepene tidlig i debatten ble det også tid til politikk. Trump gjentok at han støtter bruk av waterboarding og andre torturmetoder mot terrormistenkte.

Samtidig innrømte han å ha moderert seg noe i innvandringsspørsmål, og at han nå er mer positiv til at høyt kvalifiserte utlendinger kan få komme til USA.

Tidligere har han foreslått å bygge en mur langs grensa mot Mexico og å midlertidig stenge grensene fullstendig for muslimer.

Les også: Cruz sier han er den eneste som kan slå Trump

– Ned i avgrunnen

Samtidig som Trump og Rubio bryter nye retoriske barrierer i amerikansk samfunnsdebatt, kommer republikanske partiveteraner med stadig sterkere angrep på Trump.

– Han tar det amerikanske folk for å være tosker. Dette er det jeg vet: Donald Trump er en svindler, en bedrager. Hans løfter er like verdiløse som en grad fra Trump University, sa tidligere presidentkandidat Mitt Romney i en tale torsdag.

– Uærlighet er Trumps kjennemerke. Det er nettopp hans type sinne som har ført andre nasjoner ned i avgrunnen, advarte Romney.

Ifølge New York Times denne formuleringen en antydning om at Trump truer USAs demokrati og kan føre landet nærmere totalitært styresett hvis han blir president.

Les også: Trump: – En fantastisk kveld

Omkamp på landsmøtet?

Tidligere presidentkandidat John McCain støtter Romneys frontalangrep, og også han omtaler Trump som farlig.

Romney oppfordrer folk til å stemme på alle andre enn Trump i de gjenværende republikanske nominasjonsvalgene. Oppfordringen blir tolket som at ledelsen i Det republikanske partiet har gitt opp håpet om at Rubio eller Cruz kan slå Trump i nominasjonskampen, og at de i stedet satser på å hindre Trump i å få mer enn halvparten av delegatene på partiets landsmøte i juli.

Det kan i så fall åpne for forhandlinger og en historisk omkamp på landsmøtet, som formelt utpeker Republikanernes presidentkandidat.

Les også: Demonstranter forstyrret Trump-møte

SE VIDEO: Donald Trumps mest sjokkerende øyeblikk hittil i valgkampen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus