Romney anklager Trump for mobbing, kvinnehat og løgn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump er en farlig og uærlig svindler, sa Mitt Romney da han tok skarpt til motmæle mot mannen som leder Republikanernes nominasjonskamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uærlighet er Trumps kjennemerke. Han tar det amerikanske folk for å være tosker, sa det republikanske partiets forrige presidentkandidat i en tale på University of Utah i Salt Lake City torsdag.

Trumps oppførsel er på nivå med tredjeklassinger, og dersom han blir Republikanernes presidentkandidat, blir utsiktene til en trygg og velstående framtid kraftig redusert, advarer Romney.

– Dette er det jeg vet. Donald Trump er en svindler, en bedrager. Hans løfter er like verdiløse som en grad fra Trump University, sier Romney med henvisning til foretaket som Trumps hjemstat har saksøkt for svindel.

Les også: Trump møter Megyn Kelly til debatt igjen

Veldig usmart

Romney var Republikanernes presidentkandidat i 2012. 68-åringen tapte valget mot Barack Obama, og har ikke forsøkt seg i kampen for å bli presidentkandidat i år. Men det hindrer ikke Romney fra å engasjere seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I torsdagens tale anklaget Romney Trump for mobbing, grådighet og kvinnehat. 68-åringen gikk også i strupen på Trumps uttalelser om utenrikspolitikken og viste til Trumps forslag til løsning på Syria-krigen.

– Det må ha vært den dummeste ideen vi har hørt i hele valgkampen. Han sa «la oss la ISIS fjerne Assad, så kan vi plukke opp restene». Dette er ekstremt uforsvarlig. Trump sier han er veldig smart. Når det kommer til utenrikspolitikk, er han veldig, veldig usmart, sier Romney.

Les også: Brende vil ikke mene noe om Trump

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ondskap trumfer godhet

Den tidligere presidentkandidaten viste videre til Trumps uttalte beundring for Russlands president Vladimir Putin.

– Samtidig kaller han George W. Bush en løgner. Dette er et forskrudd eksempel på at ondskap trumfer godhet, sa Romney.

Den tidligere Massachusetts-guvernøren presenterte flere eksempler på det han mener er Trumps uærlighet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han sa han så flere tusen muslimer feire 11. september i New Jersey. Feil. Han så ikke noe sånt, han innbilte seg det.

Les også: Statsviter: Republikanerne klarer ikke samles om å bremse Trump

Spørsmål om skatt

Romney er også kritisk til at Trump ikke vil legge fram en oversikt over hvor mye skatt han har betalt de siste årene. Romney er dessuten lite fornøyd med at Trump nølte med å ta avstand fra Ku Klux Klan.

Senere torsdag skal Trump og de tre gjenstående håpefulle som kjemper om å bli Republikanernes presidentkandidat – Marco Rubio, Ted Cruz og John Kasich – delta i en debatt i Detroit i Michigan.

Romney har holdt lav profil etter at han tapte mot Obama i 2012. Han vurderte en stund å forsøke å bli Republikanernes presidentkandidat i år, men droppet det.

Les også: Cruz sier han er den eneste som kan slå Trump