SV krever rettferdighetsprinsipp i skattereform

Finansminister Siv Jensen (Frp) og SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen har ikke helt det samme utgangspunktet for hvordan en skattereform bør se ut. Enn så lenge er alle partiene fortsatt med på forhandlingene i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) og SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen har ikke helt det samme utgangspunktet for hvordan en skattereform bør se ut. Enn så lenge er alle partiene fortsatt med på forhandlingene i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

SV forventer at forhandlingene om skattereform på Stortinget munner ut i et mer rettferdig system enn i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalene om skattereform i finanskomiteen på Stortinget har gått tregt siden regjeringspartiene la fram en skisse på fem setninger for to uker siden.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen erkjenner overfor NTB at framdriften – eller mangel på sådan – har vært kilde til frustrasjon.

– Men nå er det blitt et reelt politisk innhold i samtalene. Det er positivt, sier Marthinsen.

Om ambisjonen med å legge fram et resultat før påske er innenfor rekkevidde, vil Marthinsen ikke si noe om.

– For oss er det viktigere med et godt resultat enn når vi blir ferdige, sier hun.

Marthinsen forteller at partienes posisjoner nå er på bordet, og at det innebærer at tiden er kommet for å diskutere reelle politiske problemstillinger.

Alle må gi noe

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen sier at alle partier må strekke seg for å få til et bredt forlik. Enn så lenge sitter også SV ved forhandlingsbordet.

– SV er klare for å være med på et skatteforlik, så lenge helheten blir et mer rettferdig skattesystem enn i dag. Vi er forberedt på å strekke oss for å nå et forlik, men forventer at de borgerlige partiene gjør det samme. Nå må partiene legge ideologiske øvelser til side og bli enige om en skattereform som tar oss inn i framtida, sier Valen til NTB.

Skissen, som ble lagt fram 17. februar, legger opp til at regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for neste år skal legge fram forslag til en modell som gradvis faser ut formuesskatten på arbeidende kapital. Dette er verdier som er investert i en bedrift eller et gårdsbruk, som maskiner, inventar, datautstyr og kjøretøy.

Regjeringspartiene slår videre fast at ulike verdsettelsesrabatter for arbeidende kapital skal vurderes, også for gjeld.

Eierskap og utjevning

Fra sidelinjen slår finansminister Siv Jensen (Frp) fast at det samlede skattenivået skal ned.

– Jeg håper på et bredt skatteforlik som øker forutsigbarheten for næringslivet. Hva som blir resultatet, gjenstår å se, men det er ingen tvil om at denne regjeringen jobber for å redusere det samlede skattetrykket, har Jensen uttalt til NTB.

I skissen slår regjeringspartiene fast at den samlede beskatningen på norsk privat eierskap ikke skal økes. Så gjenstår det å se om det er noe mulig kompromiss derfra til SVs budskap:

– Det norske skattesystemet er urettferdig. Vanlige folk i Norge drar lasset, mens multinasjonale selskaper og de rikeste i Norge er gratispassasjerer. De neste ukene vil vi få se om det er vilje på Stortinget til å bekjempe ulikhet og fattigdom gjennom skattesystemet. De rikeste må bidra mer, og de som tjener minst, bør betale mindre, sier Snorre Valen.

Personvernpolicy