Statsviter: Republikanerne klarer ikke samles om å bremse Trump

Marco Rubio (t.v.) og Ted Cruz (t.h) er stabilt store i den republikanske leiren etter Supertirsdag, men ingen av dem klarer å bremse Donald Trump (midten). Foto: Carlos Barria / Scott Audette / Richard Carson (Reuters / NTB scanpix)
Marco Rubio (t.v.) og Ted Cruz (t.h) er stabilt store i den republikanske leiren etter Supertirsdag, men ingen av dem klarer å bremse Donald Trump (midten). Foto: Carlos Barria / Scott Audette / Richard Carson (Reuters / NTB scanpix)

Det betyr ingenting at de to svakeste republikanske presidentkandidatene nekter å gi seg. Mer interessant er det at Marco Rubio og Ted Cruz er så stabilt store etter Supertirsdag, mener statsviter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt overraskende har verken Ben Carson eller John Kasich gitt seg. De har imidlertid så liten støtte at det vil ha liten betydning for kampen mellom de øvrige republikanske kandidatene, mener stipendiat Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen.

– Det er mer interessant at Rubio og Cruz er så stabilt store. Det hindrer at anti-Trump-folkene klarer å samle seg. Det er fortsatt en splittet gjeng som er mot Trump, sier han.

Bakgrunn: Trump: – En fantastisk kveld

– Trump tjener på Cruz-fremgang

Cruz gjorde det bedre enn Rubio, med seier i viktige Texas pluss Oklahoma.

– Problemet for Rubio er at valgresultatet i natt svekker hans argument om at han er den eneste som kan samle partiet mot Trump, sier Mjelde.

Det er til Trumps fordel at Cruz gjorde det bedre enn Rubio, mener statsviteren. Cruz har støtte hos de mest verdikonservative velgerne på kristen-høyre-side, og det er ingenting som tyder på at han kan utvide støtten sin i andre deler av landet, mener han.

Mjelde mener alle de tre på toppen vil ha god grunn til å fortsette fordi de alle kan vise til spredt støtte.

– I tillegg har de rikelig med ressurser. Det er vel så viktig. Kandidater trekker seg ofte ikke før de går tom for valgkamppenger, sier Mjelde.

Les også: Cruz sier han er den eneste som kan slå Trump

– Ingen vil gi seg

Hva er målet med å fortsette for de svekkede kandidatene?

– De kan konstruerer et eller annet vinnerscenario hvis noe uventet skulle skje. Hvis Trump imploderer på grunn av en skandale eller noe slikt, så kan de stå klar til å ta over, sier Mjelde.

Hvis ingen av kandidatene har flertall av delegater når det republikanskes partiet holder landsmøte, kan de forsøke å forhandle seg frem til en seier der.

– Vi har ikke sett noe lignende siden 1976. Vanligvis vil en kandidat klare å dra ifra før landsmøtet, tilføyer statsviteren.

Mjelde tror verken Rubio eller Cruz vil ha noen grunn til å trekke seg for å samle kreftene mot Trump. De har begge like god grunn til å fortsette.

– Det er ingen rasjonell grunn til det. Det er ingen av de andre som utpeker seg som et klart alternativ til Trump, sier han.

Les også: Supertirsdagen ekstra super for Trump og Clinton

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus