Supertirsdagen ekstra super for Trump og Clinton

– Dette er en super tirsdag, sa Clinton da hun vant i syv av elleve stater. Se video.

Donald Trump og Hillary Clinton vant flest delstater under supertirsdagen og befester sine posisjoner som favoritter. Men også Ted Cruz' tilhengere feiret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Delstatsvinnere på supertirsdag:

En oversikt over hvilke kandidater som er utropt til vinnere eller sannsynlige vinnere i de ulike delstatene tirsdag 1. mars – supertirsdag. Antatt antall delegater i parentes.

Republikanere:

  • Donald Trump (274): Alabama, Alaska, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virginia
  • Ted Cruz (149): Oklahoma, Texas
  • Marco Rubio (82): Minnesota

En kandidat trenger 1.237 delegater for å vinne nominasjonen.

Demokrater:

  • Hillary Clinton (544): Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas, Virginia
  • Bernie Sanders (349): Colorado, Minnesota, Oklahoma, Vermont

En kandidat trenger 2.383 delegater for å vinne nominasjonen.


(Kilder: New York Times, Associated Press, Reuters)

Til det taktfaste ropet «Ted! Ted! Ted!» feiret tilhengerne hans på valgvaken like utenfor Houston at Texas-senator Cruz vant hjemstaten og nabostaten Oklahoma. Men likevel levde ikke Cruz helt opp til forventningene.

Størst grunn til å feire hadde Trumps tilhengere. Eiendomsmogulen vant Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia og Vermont.

Dermed fortsetter marerittet for den etablerte delen av det republikanske partiet, som desperat forsøker å finne ut hvordan Trumps mars mot partiets nominasjon kan stanses.

Les også: Pressefotograf lagt i bakken på Trump-møte

Cruz mener han er eneste alternativ

Med countrymusikk, dongeriskjorter, pistolhylster og cowboystøvler lot ikke Cruz' tilhengere muligheten for en fest gå fra seg, til tross for at den helt store seieren uteble.

– Det er strålende at Texas og Oklahoma gikk til oss. Vi er på vei! Ted er på vei til Det hvite hus, sa en ekstatisk Natalie Runyan til NTB, før hun understreker at «det blir en Texas-stor fest her i kveld!»

Hun hadde på seg en fotballtrøye med påskriften Cruz og nummeret 45. Det symboliserer at hun vil at Cruz skal bli USAs 45. president.

– Det er på tide at noen av de andre kandidatene, som Marco Rubio, nå trekker seg.

Les også: Cruz sier han er den eneste som kan slå Trump

Det var kandidaten Cruz selv helt enig i da han holdt sin seierstale.

– Etter denne kvelden ser vi at vår valgkamp er den eneste som har slått, kan slå og vil slå Donald Trump, sa Cruz til sine tilhengere.

Rubio tok samtidig sin første seier i nominasjonskampen da han vant Minnesota. Florida-senatoren ser nå fremover mot at hjemstaten skal stemme om to uker. Der må han vinne etter den svake «supertirsdagen», men 44-åringen ligger langt bak Trump på meningsmålingene.

Les også: Snoen: – Trump fortsatt favoritt, men han er ikke klar

God kveld for Clinton

Demokraten Hillary Clinton vant i Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas og Virginia. I tillegg tok hun en knepen seier i Massachusetts.

Selv om Sanders vant Colorado, Oklahoma, Vermont og Minnesota, klarte han ikke vise at han kan appellerer til minoritetsvelgere, skriver nyhetsbyrået AP.

I sin seierstale så Clinton allerede fremover mot en duell med Donald Trump i hovedvalget i høst, selv om Sanders fortsatt ikke kan avskrives.

– Det er klart i kveld at aldri tidligere har så mye stått på spill i et valg. Og aldri før har retorikken vi hører på den andre siden, vært mer nedrig, sa hun, med klar henvisning til Trump og «borgerkrigen» hos republikanerne.

Også Trump brukte sin seierstale til å se fremover mot hovedvalget.

– Jeg er en samlende person. Folk tror ikke det, men jeg er det. Når jeg blir deres kandidat, skal jeg rette skytset mot Clinton, sa han.

Les også: – Både Clinton og Sanders kan slå Trump

Cruz leverte ikke i sør

Selv om det var svært viktig for Cruz å vinne hjemstaten Texas, har strategien hans hele tiden vært å gjøre det svært bra på «supertirsdagen» og i sørstatene. Men Trump gjorde det godt i sør og vant mange viktige delstater.

Den 57 år gamle republikaneren David Pesola sier han vil stemme på Trump i november om han vinner nominasjonen, men at Cruz er det soleklare førstevalget.

– Grunnloven har blitt tråkket på de siste årene. Det vil Cruz reversere, sier han til NTB etter at resultatene, som han karakteriserer «som forventet», var klare.

For partiene går det nå slag i slag med nominasjonsvalg i hele mars, der de viktigste statene er Florida, Illinois og Ohio 15. mars.

I de republikanske valgene der tar vinneren alle delstatens delegater. Frem til nå har antallet blitt fordelt etter antallet stemmer.

Les også: Se Trump og Rubios angrep på hverandre

SE VIDEO: Trump: – En fantastisk kveld!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus