Sterkeste blåblå oppslutning på 22 måneder

Det er nesten to år siden statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) hadde like stor velgerstøtte som nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Det er nesten to år siden statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) hadde like stor velgerstøtte som nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg (H) går våren i møte med visshet om at oppslutningen om regjeringspartiene ikke har vært sterkere siden april 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre og Fremskrittspartiet fikk til sammen en gjennomsnittlig oppslutning på 40,8 prosent på de ni nasjonale meningsmålingene som ble publisert i februar. Det er den høyeste oppslutningen om de blåblå på 22 måneder, ifølge beregningene til Poll of polls.

Fra oktober i fjor til nå er regjeringspartienes samlede vekst på 6 prosentpoeng.

Les også: Blåblå velgere sier ja til mer skatt for å få mer velferd

Over 50 prosent

For første gang på halvannet år stiller over halvparten av velgerne seg bak regjeringsblokken. Høyre og Frp pluss støttepartiene Venstre og KrF fikk en samlet oppslutning på 50,1 prosent i gjennomsnitt i februar.

Sist gang de fire partiene hadde en samlet oppslutning over 50 prosent var i september 2014 – altså den siste måneden før rabalderet som fulgte da det første rene blåblå statsbudsjettet ble lagt frem.

Les også: Listhaug danker ut Jensen i måling

Små endringer

Endringene var små for samtlige partier i årets andre måned. Høyre sto i praksis uendret med et snitt på 24,1 prosent, mens Fremskrittspartiet økte fra 16,4 prosent i januar til 16,7 prosent i februar.

Venstre fikk et gjennomsnitt i februar på 4,2 prosent, mot 4,8 måneden før. KrF gikk motsatt vei, og økte fra 4,8 prosent i januar til 5,2 prosent i februar.

Les også: MDG møter veggen på meningsmåling

Svak Ap-lojalitet

På motsatt side av midtstreken gikk Arbeiderpartiet frem 0,3 prosentpoeng til 33 prosent. Samtidig tok SV et museskritt opp fra sperregrensen til 4,2 prosent, mens Senterpartiet avga 0,2 prosentpoeng til et februarsnitt på 5,7 prosent.

Det ville gitt den gamle rødgrønne blokken 76 stortingsmandater. Det er fire flere enn de har i dag, men ti færre enn de fikk ved stortingsvalget i 2009.

Bakgrunnstall fra enkeltmålinger viser at Ap sliter med å holde på tidligere velgere. I første halvår i fjor sa ni av ti som stemte på Ap ved forrige valg, at de ville gjøre det på nytt. I årets to første måneder har velgerlojaliteten sunket til 75 og 77.

Les også: Blåblå framgang på februarmåling

De Grønne under

Gjennomsnittet for Miljøpartiet De Grønne (MDG) falt i februar under sperregrensen på 4 prosent før første gang på 11 måneder.

Så sent som i desember ville MDG fått en stortingsgruppe på 8 representanter dersom snittet av målingene hadde vært valg. Siden har oppslutningen falt, fra 4,3 prosent i desember og 4,0 prosent i januar til 3,7 prosent i februar.

Det ville i så fall gitt De Grønnes Rasmus Hansson kun én ny partikollega på Stortinget dersom det hadde vært valg i dag.

Les også: Krisemåling for SV

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus