Opposisjonen forventer samlende asylforslag

Statsministeren møtte pressen etter asylsamtalene. Se opptak i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens endelige asylforslag kommer over påske. De nye forslagene må klare å samle det politiske Norge, er opposisjonens klare krav. Utviklingen i Europa bekymrer også asylpartnerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter uker med krangling, utskjelling og bråk mellom de seks asylforlikpartnerne på Stortinget, inviterte statsminister Erna Solberg (H) til utluftningsmøte på Statsministerens kontor tirsdag morgen.

Det falt tydeligvis i god jord. «Konstruktivt», «nyttig» og «god tone», var ordene som ble brukt om møtet fra både opposisjonen og regjeringen etter det rundt én times lange møtet.

Les også: Listhaug ikke bekymret over Amnestys kritikk

Bekymret for Europa

Den svært spente flyktningsituasjonen i Europa ble også diskutert under møtet. VG publiserte tirsdag morgen et internt notat fra Utenriksdepartementet (UD) som beskriver at migrasjonskrisen Norge og Europa står overfor, kan bli langt verre enn ventet i tiden fremover, med økt tilstrømming, vekst i høyreekstreme miljøer, økt fare for terroranslag, økt konfliktnivå i EU og Schengen og et norsk velferdssystem under press.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen lenger sør i Europa er svært dramatisk, også for oss, og har politisk sprengkraft for et Europa som vi er veldig sterkt påvirket av. Regjeringen har orientert om det, og jeg tror det er viktig at vi i det politiske Norge er klar over hva som er på spill i Europa, uttalte Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etter møtet.

Les også: LO sjokkert over asylforslag fra Frp, men ikke da Støre foreslo liknende løsning

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han merket seg at Solberg under møtet uttalte at Norge skal være ett av landene som skal bidra til å sikre en positiv løsning for Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det synes jeg er et positivt og et viktig signal fra statsministeren, sier Hareide.

Utenriksminister Børge Brende (H) uttrykte også bekymring for situasjonen i Europa under sin utenrikspolitiske redegjørelse på Stortinget tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi opplever en økt sårbarhet, en følelse av at den orden vi har bygget i Europa og globalt de siste tiårene, er skjørere enn vi trodde, sa Brende.

– Det er utrolig naivt å tro at innstramninger i Norge kommer til å løse den politiske situasjonen i Europa i dag, påpekte Venstre-leder Trine Skei Grande.

Les også: Listhaug danker ut Jensen i måling

Familiegjenforening

Det har stormet rundt innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) etter at hun i romjulen la frem 40 forslag til innstramminger i asyl- og flyktningpolitikken som oppfølging av asylforliket på Stortinget før jul. Forslagene har fra en rekke faginstanser blitt anklaget for å bryte med Norges internasjonale forpliktelser. Fra opposisjonen har Listhaug blitt beskyldt for å ha dratt forliket for langt.

Særlig gjelder dette forslagene om å kreve minst fire år i jobb eller i studier før familiegjenforening kan innvilges, bruk av mer midlertidige opphold, samt at enslige mindreårige asylsøkere kun skal få midlertidig opphold frem til de er 18 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Venstre lanserer 40 egne asylforslag

Opposisjonen fikk imidlertid ingen klare signaler om hvilke av de 40 innstrammingsforslagene regjeringen er villig til å endre og på hvilken måte. Statsminister Erna Solberg fastslo at regjeringen ennå ikke har konkludert. De endelige forslagene blir lagt frem kort tid etter påske.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad sier hun forventer at forslagene regjeringen kommer tilbake med, er egnet til å samle det politiske Norge og ikke splitte det, slik som de første forslagene.

Les også:

Listhaug: – Svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

Første asyl-charter til Gambia gjennomført

Antall asylsøknader laveste på mange år

Regjeringens asylforslag:

  • Regjeringen la i romjulen frem 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken.
  • Forslagene var en oppfølging av asylforliket som ble inngått på Stortinget 19. november i fjor.
  • I høringsrunden ble flere av forslagene sterkt kritisert av en rekke faginstanser. Flere instanser mener enkelte av forslagene bryter med Norges folkerettslige forpliktelser og FNs flyktningkonvensjon.
  • Opposisjonen på Stortinget har også flagget at regjeringen ikke vil få flertall for enkelte av forslagene.
  • De mest kontroversielle forslagene innebærer å begrense visumfriheten for asylsøkere, slik at asylsøkere kan bortvises fra grensen uten å få sin søknad behandlet, innføre nye midlertidige beskyttelsesformer og strengere regler for familiegjenforening, samt å gi enslige mindreårige asylsøkere kun midlertidig oppholdstillatelse frem til de fyller 18 år.
  • Hele høringsnotatet kan leses her.
  • Regjeringen vil legge frem sine endelige innstrammingsforslag for Stortinget rett etter påske.