Kerry: – Europas flyktningkrise en global utfordring

<p>USAs utenriksminister, John Kerry. Foto: Yuri Gripas (Reuters / NTB scanpix)</p>
USAs utenriksminister, John Kerry. Foto: Yuri Gripas (Reuters / NTB scanpix)

USA regner den store tilstrømmingen av flyktninger fra Midtøsten til Europa som en «global utfordring», sier USAs utenriksminister John Kerry.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke noen andres problem. Det er en prøvelse for oss alle, sa Kerry på en pressekonferanse i Washington sammen med Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

– USA regner flyktningkrisen for å være global. Det var først Jordan, Libanon og Tyrkia som merket den. De har båret en ufattelig byrde i løpet av over fire år med krig, sa Kerry.

Les også: Seks av ti flyktninger i Danmark mangler utdanning

EU knaker i sammenføyningene under trykket av flere hundre tusen flyktninger og migranter fra Afrika, Sør-Asia og Midtøsten, ikke minst fra Syria, som er midt i en blodig borgerkrig.

USA skryter av å være det største giverlandet og har brukt 5,1 milliarder dollar – rundt 44 milliarder kroner – som i hovedsak har gått til flyktningleirene i Syrias naboland. Samtidig har president Barack Obama satt et tak på 10.000 flyktninger fra Syria som kan bli bosatt i USA i inneværende budsjettperiode. I løpet av fem måneder er kun 942 personer gått gjennom den nødvendige bakgrunnssjekken.

Canada markerte mandag på sin side at landet har tatt imot 25,000 syriske flyktninger.

Les også: 3.770 døde i forsøk på å ta seg over Middelhavet

Personvernpolicy