Dommer sier Apple ikke kan tvinges til å åpne mobil

Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

New York (NTB-AP): En føderal dommer i New York, sier justisdepartementet ikke kan pålegge Apple å låse opp en iPhone i forbindelse med en narkotikasak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjennelsen fra dommer James Orenstein er i tråd med selskapets holdning i en sak i California der en domstol har pålagt Apple å bistå FBI med å låse opp telefonen til terrormistenkte Syed Farook. Farook antas å være hovedmannen bak et IS-inspirert angrep i desember der 14 personer ble drept. Han og kona ble senere drept i en skuddveksling med politiet. Det føderale politiet FBI vil nå ha hjelp til å komme seg inn på mannens låste iPhone.

Apple motsetter seg rettsordren i California, og saken er blitt en del av den politiske debatten og valgkampen, særlig på republikansk side, der flere kandidater har fordømt Apple-sjef Tim Cooks steile holdning.

Orenstein skriver i sin kjennelse at loven ikke åpner for å tvinge Apple til å bistå mot selskapets vilje.

– Hvordan dette hensynet skal balanseres mot det regjeringen ønsker seg, er svært viktig for samfunnet, og behovet for avklaring øker for hver dag, ettersom teknologien stadig rykker forbi grensene for det vi tidligere har trodd var mulig. Den debatten må tas i dag, og den må involvere lovgivere som er stand til å forstå teknologiske og kulturelle realiteter som forgjengerne deres ikke kunne forutse, skriver Orenstein.

Justisdepartementet sier de er skuffet over kjennelsen og planlegger en anke. Apples representanter vil lese kjennelsen før de uttaler seg. (©NTB)