Meny

Kun åtte av 300 asylsøkere returnert til Russland

Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Hit sendes flyktninger, som passerer den norsk-russiske grensen på Storskog, før de sendes videre til mottak andre steder i landet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt har Norge kun returnert åtte av de rundt 300 asylsøkerne Russland sa seg villige til å ta imot i begynnelsen av februar.

Etter langvarige forhandlinger inngikk Norge og Russland 4. februar en avtale om retur av 200-300 asylsøkere som har multivisum eller langvarig opphold i Russland.

Siden den gang er kun åtte asylsøkere blitt returnert til Russland, får Dagsavisen opplyst av Politiets utlendingsenhet (PU).

Les også:  Titusenvis kan havne i norsk asylkø

Papirarbeid som drar ut i tid, både på norsk og russisk side, trekkes frem som hovedårsaken til at man ikke har klart å uttransportere flere asylsøkere.

– Uttransportering er normalt langsiktig arbeid. PU jobber løpende med dette. UDI behandler saker, og UNE behandler klager på negative vedtak. Saksbehandling både på norsk og russisk side kan være tidkrevende arbeid, skriver PU i en epost til Dagsavisen.

Av de åtte asylsøkerne som er blitt returnert til Russland i løpet av februar, er to syrere. Ifølge PU ønsket disse to selv å reise til Russland.

Les også:  Flere enn syv av ti asylsøkere er menn

Populært