Klare forventninger før nye asylsamtaler

Statsminister Erna Solberg (H) inviterer opposisjonen til et møte for å snakke om forslagene til innstramming i innvandringspolitikken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) inviterer opposisjonen til et møte for å snakke om forslagene til innstramming i innvandringspolitikken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Opposisjonen forventer at regjeringen vil innta en forsonlig tone og justere de omstridte forslagene når forlikspartnerne igjen møtes for å snakke om asylinnstramminger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag morgen inviterer statsminister Erna Solberg (H) til et timelangt møte for å snakke om forslagene til innstramming i innvandringspolitikken.

– Målet med møtet er å gå grundig gjennom høringsforslagene, oppklare uavklarte spørsmål og kartlegge hvilke punkt som er vanskeligst for de ulike forlikspartnerne, skriver Statsministerens kontor om møtet.

Solberg har i en SMS til de andre partiene gjort det klart at regjeringen er på tilbudssiden. Opposisjonen sier de er innstilt på å ta ansvar. Samtidig forventer de at regjeringen har lyttet til kritikken av noen av punktene som innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la fram i romjulen.

Les også: Listhaug ikke bekymret over Amnestys kritikk

– Skapte avstand

– Vi kan ikke drive gruppearbeid mellom regjering og opposisjon. Jeg regner med at de selv forstår hva som går for langt, og at de vil legge fram noe som er i tråd med forliket, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Hun mener det bør være mulig for de seks partiene (alle stortingspartiene bortsett fra SV og MDG) å komme til enighet.

– Men det krever en annen innstilling enn vi har sett hittil. Jeg synes ikke statsministeren har forvaltet det forliket vi kom fram til veldig godt, sier Arnstad.

KrF-leder Knut Arild Hareide synes heller ikke samarbeidsklimaet er det beste sett i lys av vinterens asyldebatt.

– Jeg vil si at vi har litt å gå på. Det er ikke tvil om at retorikken som er brukt, har skapt større avstand enn det reelt sett er grunnlag for, sier han.

Hareide synes det vil være naturlig at Solberg også vil gjøre rede for hvordan regjeringen ser på kritikken som har kommet også fra andre høringsinstanser som Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda og Advokatforeningen.

Tror på enighet

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre presiserer at han forholder seg til de forslagene som til slutt blir lagt fram for Stortinget. Han tror partene vil klare å bli enige, til tross for kraftige ordskifter i løpet av vinteren.

– Det må vi ha tro på. Men det krever at regjeringen henter opp igjen det som var klimaet fra da vi forhandlet om forlik, og ikke velger hver anledning til å skape motsetninger som gjør slike forhandlinger vanskeligere, sier han.

Bekymret for utviklingen i Europa

Støre vil bruke anledningen til å drøfte flyktningkrisen mer overordnet.

– Jeg ønsker å be om regjeringens vurdering av den kritiske situasjonen som er under utvikling i Sør-Europa, med et stort antall flyktninger og manglende evne og vilje blant de europeiske landene til å finne en løsning for dem, sier Støre, som tar til orde for at Norge kan delta i et kvotesystem som skal sikre byrdefordeling mellom landene.

Støre vil også utfordre regjeringen på hvordan mindreårige asylsøkere ivaretas på mottak i dag. I et intervju med VG lørdag tok han opp behovet for mer barnefaglig kompetanse.

– I forliket var vi enige om behov for økt barnefaglig kompetanse på mottakene. Så langt har vi ikke hørt fra regjeringen på dette, så det er nødvendig å få regjeringens kommentar til hvordan det arbeidet går, sa han.

Personvernpolicy