Solbakken-utvalget: Stort behov for kontroll av hemmelige tjenester

<p>Mandag får stortingspresident Olemic Thommessen overlevert en utredning om EOS-utvalgets arbeid. Solbakken-utvalget, som står bak utredningen, slå fast at EOS-utvalget og dets leder Eldbjørg Løwer (bak i bildet) så langt har gjort en god jobb med å kontrollere de hemmelige tjenestene, men at arbeidet deres bør spisses i framtiden. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix</p>
Mandag får stortingspresident Olemic Thommessen overlevert en utredning om EOS-utvalgets arbeid. Solbakken-utvalget, som står bak utredningen, slå fast at EOS-utvalget og dets leder Eldbjørg Løwer (bak i bildet) så langt har gjort en god jobb med å kontrollere de hemmelige tjenestene, men at arbeidet deres bør spisses i framtiden. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det er fortsatt et stort behov for kontroll av de hemmelige tjenestene, konkluderer Solbakken-utvalget. Mandag overleverer utvalget sin innstilling om EOS-utvalget til Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten. For to år siden bestilte Stortinget en vurdering av utvalgets arbeid og rammevilkår.

Et utvalg ledet av Bjørn Solbakken, tidligere lagdommer i Gulating lagmannsrett, ble satt ned, og i ett og et halvt år har utvalget jobbet på høygir med å granske om EOS-utvalget har fungert etter hensikten.

– Vi har hatt en lang rekke møter med både EOS-utvalget og de hemmelige tjenestene, opplyser Solbakken til NTB.

Mandag formiddag overleverer han utvalgets innstilling til stortingspresident Olemic Thommessen.

Les også: Ingen fører kontroll med EOS-utvalget

Fortsatt behov

Uten at Solbakken ønsker å gå i detaljer om innstillingen, er én hovedkonklusjon klar: Det er fortsatt stort behov for EOS-utvalget.

– Det er klart at både den teknologiske utviklingen og samfunnets behov for de hemmelige tjenestene gjør at det også framover vil være et stort kontrollbehov, sier Solbakken.

EOS-utvalget, som ble opprettet i 1999 for å holde oppsyn med de hemmelige tjenestene, skal selv legge fram sin årsmelding for 2015 i midten av mars.

Les også: Stalin spionerte på Mao fra doskålen

– Bør spisses

Stortinget har også bedt Solbakken-utvalget komme med forslag til endringer som kan gjøre EOS-utvalgets arbeid både bedre og mer effektivt.

Solbakken understreker at EOS-utvalget har gjort en god jobb til nå.

– Utvalgets arbeidsområde bør nok ikke bli utvidet i størrelse. Men vi foreslår en spissing av oppgavene, sier han, men ønsker ikke å gå ytterligere inn på detaljene før Stortinget har fått innstillingen i hende.

Les også: Norske agenter på kant med loven

Personvernpolicy