Solbakken-utvalget: Stort behov for kontroll av hemmelige tjenester

<p>Mandag får stortingspresident Olemic Thommessen overlevert en utredning om EOS-utvalgets arbeid. Solbakken-utvalget, som står bak utredningen, slå fast at EOS-utvalget og dets leder Eldbjørg Løwer (bak i bildet) så langt har gjort en god jobb med å kontrollere de hemmelige tjenestene, men at arbeidet deres bør spisses i framtiden. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix</p>
Mandag får stortingspresident Olemic Thommessen overlevert en utredning om EOS-utvalgets arbeid. Solbakken-utvalget, som står bak utredningen, slå fast at EOS-utvalget og dets leder Eldbjørg Løwer (bak i bildet) så langt har gjort en god jobb med å kontrollere de hemmelige tjenestene, men at arbeidet deres bør spisses i framtiden. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det er fortsatt et stort behov for kontroll av de hemmelige tjenestene, konkluderer Solbakken-utvalget. Mandag overleverer utvalget sin innstilling om EOS-utvalget til Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten. For to år siden bestilte Stortinget en vurdering av utvalgets arbeid og rammevilkår.

Et utvalg ledet av Bjørn Solbakken, tidligere lagdommer i Gulating lagmannsrett, ble satt ned, og i ett og et halvt år har utvalget jobbet på høygir med å granske om EOS-utvalget har fungert etter hensikten.

– Vi har hatt en lang rekke møter med både EOS-utvalget og de hemmelige tjenestene, opplyser Solbakken til NTB.

Mandag formiddag overleverer han utvalgets innstilling til stortingspresident Olemic Thommessen.

Les også: Ingen fører kontroll med EOS-utvalget

Fortsatt behov

Uten at Solbakken ønsker å gå i detaljer om innstillingen, er én hovedkonklusjon klar: Det er fortsatt stort behov for EOS-utvalget.

– Det er klart at både den teknologiske utviklingen og samfunnets behov for de hemmelige tjenestene gjør at det også framover vil være et stort kontrollbehov, sier Solbakken.

EOS-utvalget, som ble opprettet i 1999 for å holde oppsyn med de hemmelige tjenestene, skal selv legge fram sin årsmelding for 2015 i midten av mars.

Les også: Stalin spionerte på Mao fra doskålen

– Bør spisses

Stortinget har også bedt Solbakken-utvalget komme med forslag til endringer som kan gjøre EOS-utvalgets arbeid både bedre og mer effektivt.

Solbakken understreker at EOS-utvalget har gjort en god jobb til nå.

– Utvalgets arbeidsområde bør nok ikke bli utvidet i størrelse. Men vi foreslår en spissing av oppgavene, sier han, men ønsker ikke å gå ytterligere inn på detaljene før Stortinget har fått innstillingen i hende.

Les også: Norske agenter på kant med loven

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus