Meny

Reformvennlige valgt inn i Ekspertforsamlingen

Irans tidligere visepresident, den reformvennlige Mohamed Reza Aref (nr. to f.v.) viser fram sin rødfargede pekefinger etter å ha avgitt stemme i fredagens valg i Iran. Foto: Tima / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans reformvennlige president Hassan Rouhani og hans nære allierte, tidligere president Akbar Hashemi Rafsanjani, har fått flest stemmer i valget på nye medlemmer til den mektige Ekspertforsamlingen.

Det viser de endelige resultatene etter fredagens valg. Rafsanjani fikk flest stemmer mens pragmatikeren Rouhani ble nummer to.

Parallelt med valg på ny nasjonalforsamling ble det også valgt nye medlemmer til Ekspertforsamlingen. Det mektige organet har som hovedoppgave å velge Irans øverste leder, som de siste 28 årene har vært den erkekonservative ayatollaen Ali Khamenei.

Les også: Solid oppmøte i Irans avgjørende valg

De 88 medlemmene i Ekspertforsamlingen velges for en periode på åtte år. Og dersom Khamenei (76), hvis helse visstnok er skrantende, dør før det, kan det åpne veien for at en mer reformvennlig ayatolla blir utnevnt av Ekspertforsamlingen nå som flere reformvennlige kandidater er valgt inn.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus