Lekkasje fra Høyre om kommunesammenslåing:Høyre-epost: Lovet å la småkommuner beholde pengene

SMÅKOMMUNER: – Enkelte småkommuner kommer godt ut av kommunereformen, sier Jan Tore Sanner (H) til anklagene om at Høyre villedet egne ordførere.
SMÅKOMMUNER: – Enkelte småkommuner kommer godt ut av kommunereformen, sier Jan Tore Sanner (H) til anklagene om at Høyre villedet egne ordførere. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før valget i fjor forsikret Høyres generalsekretær i et internt skriv om at små kommuner ikke skal få vanskeligere økonomi i kommunereformen. – Høyre villedet sine egne ordførere, sier Marit Arnstad (Sp) idet uroen igjen ulmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens varslede kommunereform var et hett tema før kommunevalget i fjor.

En intern epost fra Høyre som ABC Nyheter har fått innsyn i, reiser spørsmålet om Høyres lokalpolitikere ble villedet om tilskuddene regjeringen nå har foreslått for kommuner som nekter å slå seg sammen.

Før valget var uroen stor for at H-/Frp-regjeringen vil straffe kommuner som nekter å slå seg sammen økonomisk, gjennom endringer i kommunenes inntektssystem.

111 ordførere, inkludert to fra Høyre, skrev et et opprop mot tvangssammenslåing av kommuner.

Det er det ikke snakk om, forsikret Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal i en epost 18. august 2015 til Høyres ordførere, ordførerkandidater og fylkessekretærer:

«Det er en påstand i oppropet om at det (av regjering eller Stortinget?) i reformprosessen er tatt «til orde for at kommunenes inntektssystem skal endres slik at små kommuner får vanskeligere økonomi.» Dette er usant, og kan ikke belegges verken i proposisjon eller innstilling.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik beroliget Ryssdal Høyre-politikere landet rundt mot å tro på påstandene i ordføreroppropet i fjor.

Les også: Små kommuner kan få mindre penger fremover

Nytt opprop mot pengetvang

Nå har fasiten kommet i form av regjeringens forslag til endringer i systemet for finansiering av kommunene.

Og igjen har alarmen gått blant ordførere.

I et nytt opprop har seks av ti norske ordførere, denne gangen ingen fra Høyre, skrevet et opprop der de beskylder kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) for å bruke økonomiske tvangsmidler for å få til kommunesammenslåing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyre villedet sine egne ordførere. Først holdt de dem med godt snakk. Så blir det valg, så gjør de det de sa de ikke skulle gjøre, nemlig en gigantoverføring fra alle mindre kommuner, til først og fremst de ni største kommunene her i landet, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad i en kommentar til skrivet ABC Nyheter har fått.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De rødgrønne krever utvidet kommunefrist

Sanner: – Ivaretar småkommuner

Mener så statsråden selv at det var hold i generalsekretær Ryssdals informasjon den gangen?

– Vi ønsker en kommunereform for å sikre sterke velferdskommuner og et solid lokaldemokrati, også i fremtiden, skriver Jan Tore Sanner til ABC Nyheter.

– Mener du at inntektssystemet ikke vil «... endres slik at små kommuner får vanskeligere økonomi.» ?

– Vårt forslag til endringer i inntektssystem er nå på høring. Der foreslår vi både å beholde distriktstilskudd og småkommunetilskudd. Det legges vekt på å ivareta småkommuner med reelle distriktsutfordringer, svarer Sanner.

– Er du ikke enig i at mange små kommuner kommer godt ut også med regjeringens opplegg, Marit Arnstad?

– Da må du være en øy under 3000 innbyggere. Da kan du ha håp om å komme bedre ut. Men ellers kommer alle mindre kommuner dårligere ut, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 155 kommuner vil ha folkeavstemning om kommunesammenslåing

– Rammer folkeavstemninger også

– Endringene regjeringen foreslår i inntektssystemet for kommunene, er et tydelig pressmiddel fra Høyre for å få opp tempoet i kommunesammenslåing. Og da baserer de seg på kommunesammeslåing ved økonomiske trusler, fastholder Arnstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er hva de sa før valget. Da forsikret de alle lokalpolitikere at sammenslåing bare skulle skje ved frivillighet. Det finnes ikke en bedre beskrivelse av det de foreslår nå, enn økonomisk tvang, sier hun.

Arnstad minner om at de økonomiske endringene vil gjelde ikke bare kommunene som vurderer sammenslåing, men også de som har hatt folkeavstemning og sagt nei.

– Sanner vil tvinge også flertallet i disse kommunene. Det er oppsiktsvekkende at han ikke respekterer folkemeninga, mener Marit Arnstad.

Les også: Trygve Slagsvold Vedum overrumplet Erna Solberg om folkeavstemning

Les generalsekretær Ryssdals epost