Danmarks statsminister med pressekonferanse:

Lars Løkke Rasmussen varsler forhandlinger om å beholde regjeringen

Etter 17 timers taushet avholdt statsminister Lars Løkke Rasmussen onsdag en pressekonferanse om regjeringskrisa. Han insisterer på å beholde sin omstridte miljø- og matminister og innkaller til nytt forhandlingsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har holdt stand mot et mistillitsforslag fra støttepartiet De Konservative mot miljø- og matminister Eva Kjer Hansen.

Nå avholder statsministeren pressekonferanse om saken.

– Jeg er overrasket over denne overraskende og dramatiske utviklingen, som er vanskelig å fortstå, innledet Løkke Rasmussen.

Han framholdt at alle partiene fortsatt har opprettholdt støtten til regjeringen og til den omstridte landbrukspakken, som ligger bak striden.

Les også: Regjeringskrise i Danmark

– Det handler om det borgerlige prosjektet

Det er Kjer Hansens opplysninger om tall i den nye landbrukspolitikken, som ligger bak mistilliten.

– Har mistilliten en karakter som gjør at den ikke kan overvinnes? For meg handler dette om langt mer enn landbrukspolitikk. Det handler om det borgerlige prosjektet er levedyktig, sa statsministeren.

Han minnet om landets store utfordringer, flyktningekrisen, økonomien og behovet for å flytte tusenvis av passive inn i arbeidslivet.

– Å løse disse oppgavene er hva vi har påtatt oss i samarbeid. Nå står vi i en skjebnestund, med en gordisk knute. Det sies man bare kan hugge den gordiske knuten. Men hvordan gjør man det?

Hugge over gordisk knute?

– Den ene måten å hugge knuten over på, er om jeg skiller meg av med landbruksministeren. Men hun har jobbet godt og jeg har tillit til henne.

Den andre måten, er å utlyse folketingsvalg. Men det rommer en risiko, sa Løkke Rasmussen.

– Syns danskene det er et valg så kort etter det forrige, vi skal bruke tiden på, spurte han.

Statsministeren pekte også på risikoen for at venstresiden da kunne vinne.

– Er det ikke bedre å løse, enn å hugge over den gordiske knuten? Det vil jeg gjøre et forsøk på med forhandlinger med partiene som støtter regjeringen, klokka 16 onsdag, konkluderte Lars Løkke Rasmussen.

Personvernpolicy