Morales tapte folkeavstemning om gjenvalg

President Evo Morales er nå inne i sin tredje presidentperiode. Han ønsker å endre loven slik at han kan stille til gjenvalg en fjerde gang, men ser ikke ut til å få gjennomslag.
President Evo Morales er nå inne i sin tredje presidentperiode. Han ønsker å endre loven slik at han kan stille til gjenvalg en fjerde gang, men ser ikke ut til å få gjennomslag. Foto: David Mercado / Reuters

Med litt over 80 prosent av stemmene fra folkeavstemningen opptalt, ser det ikke ut til at president Evo Morales kan få en fjerde periode i Bolivia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

54,2 prosent av velgerne sier nei til at presidenten kan gjenvelges for en fjerde periode. 45,8 prosent sier ja, viser det foreløpige resultatet etter at 82 prosent av stemmene er opptalt.

Ja-siden har vokst litt siden de første tallene ble lagt fram mandag kveld. Da viste oppslutningen 56,5 prosent til nei-siden og 43,2 prosent til ja-siden.

Folkeavstemningen ble gjennomført søndag. En valgdagsmåling gjort av Ipsos viste at 52,3 prosent stemte nei og 47,7 prosent ja, mens en måling fra Mori var jevnere, med 51 prosent ja og 49 prosent nei.

– Skal respektere resultatet

Trenden er imidlertid klar og det ser ut til at Morales har blitt påført nederlag. Men han lover å respektere flertallets vilje og gå av når inneværende periode er over om fire år.

– Vi skal respektere resultatet, uansett om det blir nei eller ja. Vi har alltid respektert resultatene. Det er det som er demokrati, sa Morales på en pressekonferanse mandag.

Han ber folk være tålmodige og avvente det endelige resultatet. I sosiale medier har den langvarige opptellingen ført til det Morales kaller rykter og spredning av løgn.

Les også: Eks-soldat pågrepet for politisk drap i Bolivia

Opposisjon

Opposisjonsgrupper og enkeltpersoner som er motstandere av Morales mener myndighetene haler ut tiden for å kunne manipulere utfallet av folkeavstemningen. Utenfor en kontorbygning i hovedstaden La Paz ble det holdt en demonstrasjon der en gruppe ropte «fusk, fusk, fusk!».

Andre som ikke ønsker å se 56-åringen fortsette ved makten, var mer optimistiske og tok seieren på forskudd før det endelige resultatet var klart.

– Vi har gjenopprettet demokratiet og retten til å velge, sier sentrum-høyrepartiet Nasjonal enhets leder Samuel Doria Medina, som har tapt to presidentvalg mot Morales.

Les også: Bolivia nasjonaliserer kraftverk med tvang

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus