Trump satser på nok en seier i Nevada

Donald Trump langer ut mot en sivil demonstrant på valgmøte i Las Vegas.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump er i slaget foran nominasjonsmøtene i Nevada og fortsetter å slå rundt seg med uttalelser som får tilhengerne til å juble og motstanderne til å riste på hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På et valgmøte i Las Vegas mandag kveld fortsatte Trump å lange ut mot rivalen Ted Cruz.

– Mannen er syk. Det er noe galt med denne mannen, sa Trump før han igjen anklaget Cruz for å komme med feilaktige påstander om ham selv i en valgreklame.

Trump benyttet også anledningen til å slå et slag for de «gode gamle dager» idet en demonstrant ble vist ut av vakter.

– Vet dere hva jeg hater? Denne mannen lager masse bråk og slår rundt seg, og vi har ikke lov til å slå tilbake lenger, sa Trump, før han viste til hva folk ville gjort i gamle dager.

– Jeg elsker gamle dager. Vet dere hva de pleide å gjøre med slike folk når de var på steder som dette? De ble båret ut på bårer, folkens, sa Trump og fikk full respons av de mange tusen tilhørerne.

Hvorvidt demonstranten i det hele tatt hadde slått noen, er fortsatt uklart, ifølge nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Brakseier til Trump i South Carolina - Bush trekker seg

Latino-velgere

Analytikere spår at Trump kan komme til å få 35 prosents oppslutning i Nevada og med det slå både Ted Cruz og Marco Rubio når den republikanske valgkampen for første gang flyttes vestover i landet.

Dette til tross for at 40 prosent av Nevadas velgere har latinamerikansk bakgrunn. Både Cruz og Rubio har røtter på Cuba, og begge konkurrerer dermed om de disse velgerne.

Men ingenting er avgjort. Spesielt Rubio vil etter alt å dømme tjene på at Jeb Bush har trukket seg som kandidat. Og selv om Trump leder stort på de få meningsmålingene som er gjort i Nevada, er usikkerhetsfaktorene mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump ledet også før nominasjonsmøtene i Iowa, der han måtte han ta til takke med andreplassen etter Ted Cruz.

Les også: Stort sprik mellom amerikanske meningsmålinger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cruz strever

For både Cruz og Rubio gjelder det nå å fremstå som den kandidaten som duger best til å utfordre Trump. Mens Cruz sliter med påliteligheten, ser Rubio ut til å være i medvind, ifølge nettstedet Politico.com.

En ny blemme fra Cruz' valgkampteam, har også gitt Rubio mer å spille på.

– Denne kampanjen har gang på gang gjort ting de må beklage, og ingen holdes ansvarlig, sa Rubio mandag.

Like etter sparket Cruz sin egen kommunikasjonssjef som følge av at han la ut en link til et studentnettsted som hadde grovt feilsitert Rubios mening om Bibelen.

Den pinlige avsløringen kommer i tillegg til at valgkampteamet ble tatt for å spre falske rykter om at Ben Carson, en av de andre kandidatene, var i ferd med å trekke seg. Ryktene ble satt ut like før nominasjonsmøtene i Iowa.

Les også: Trump om Bush-exit: – Ikke se på meg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Press mot Kasich

Samtidig øker presset mot John Kasich, som sammen med Carson fortsatt holder stand, men som ikke levnes noe håp om å nå Det hvite hus.

Partiveteraner som støtter Rubio, ønsker at Kasich trekker seg slik at flere velgere i stedet kan samle seg om Rubio og slik danne en motvekt mot Trump, ifølge Politico.

Til nå har Republikanerne holdt nominasjonsvalg i tre delstater, Iowa, New Hampshire og South Carolina. Mens Cruz vant i Iowa, sikret Trump seg seieren i de to siste. Han ligger nå langt foran rivalene i antall delegater som skal være med på å bestemme hvem som blir partiets presidentkandidat under landsmøtet i sommer.

Les også:

Trump: – Vi skal gjenreise USA

– Risikerer at Donald Trump atombomber Danmark

Republikanernes valg i Nevada:

* Til nominasjonsmøtene i Nevada tirsdag stiller fem republikanere opp:

* Donald Trump (69): Eiendomsmogul og frittalende TV-kjendis. Har skapt storm med omstridte uttalelser om blant andre kvinner, muslimer og mexicanere. Trump har så langt 67 delegater.

* Ted Cruz (45): Senator fra Texas, tidligere advokat og flaggbærer for erkekonservative saker. Ytterliggående Tea Party-favoritt. Cruz har 11 delegater hittil.

* Marco Rubio (44): Senator fra Florida, sønn av cubanske innvandrere. Håper å appellere til latinamerikanere, tilhenger av styrket militært engasjement internasjonalt. Rubio har til nå fått 10 delegater.

* John Kasich (63): Ohio-guvernør, kongressmedlem i 18 år. Mislyktes i forsøket på å bli kandidat i 2000, fronter konservativ skattepolitikk. Kasich har 5 delegater på sin side.

* Ben Carson (64): Pensjonert nevrokirurg fra Maryland. Har aldri vært folkevalgt. Den eneste afroamerikanske kandidat. Konservativ Tea Party-favoritt. Carson har 3 delegater.

* En kandidat trenger totalt 1.237 delegater til Republikanernes landsmøte i juli for å vinne nominasjonen til presidentvalget.

* Republikanerne har til nå avholdt valg i tre delstater: Iowa, New Hampshire og South Carolina. Ted Cruz vant i Iowa. Donald Trump vant i de to andre delstatene.