Brexit for Storbritannia?

Skottene krever selvstendighet hvis britene går ut av EU

<p>EU FOR ENHVER PRIS: – Hold opp med skremselspropagandaen din om å stå utenfor EU! sier Det skotske nasjonalistartiet SNPs parlamentariske leder i det britiske parlamentet, Angus Robertson, til David Cameron.</p>
EU FOR ENHVER PRIS: – Hold opp med skremselspropagandaen din om å stå utenfor EU! sier Det skotske nasjonalistartiet SNPs parlamentariske leder i det britiske parlamentet, Angus Robertson, til David Cameron. Foto: Russell Cheyne / Reuters/NTB scanpix

Det skotske nasjonalistpartiet SNP varsler utmelding av Storbritannia og innmelding i EU - dersom britene stemmer for utmelding av EU i folkeavstemningen 23. juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innviklet? Vel, ikke verre enn at skottene er ihuga EU-tilhengere i en situasjon der Storbritannia nå skal gå til folkeavstemning for eller imot britisk utmelding av EU.

Folkeavstemningen skal skje 23. juni, etter at den britiske statsministeren David Cameron på EU-toppmøtet før helga fikk til noen små endringer i britenes betingelser for å forbli i EU.

Les også: Britisk EU-avtale på plass

Nei i folkeavstemning gir ny folkeavstemning

Nå gjør Det skotske nasjonalistpartiet SNP det klart at de ønsker å forbli del av den europeiske unionen framfor den britiske, dersom Storbritannia velger å forlate EU - på folkemunne kalt «Brexit».

– Jeg ønsker at Skottland og resten av Det forente kongeriket skal forbli i Den europeiske union. Imidlertid - hvis Skottland tvinges ut av EU, er jeg sikker på at det vil bli et folkelig krav om en folkeavstemning om skotsk uavhengighet, sier SNPs parlamentariske leder i det britiske parlamentet, Angus Robertson, i en pressemelding mandag.

Les også: Hague frykter at Storbritannia kan rakne

Anklager Cameron for frykt-kampanje

SNP-toppen er likevel irritert på måten statsminister David Cameron nå driver sin kampanje for å få britene til å svare «forbli» når de 23. juni blir spurt:

«Bør Det forente kongerike forbli medlem av Den europeiske union eller forlate Den europeiske union?»

Ifølge Robertson fører den britiske statsministeren en negativ kampanje med skremselspropaganda om hva som vil skje hvis britene melder seg ut av EU.

– Skottland er en proeuropeisk nasjon og SNP et proeuropeisk parti. Vi vil drive en positiv kampanje for å forbli i EU. Statsministeren må kutte ut taktikken med «Project Fear» («Prosjekt frykt»), sier han.

– To tredjedeler av skottene, to tredjedeler av skotsk næringsliv og hvert eneste skotsk parlamentsmedlem - og nesten alle medlemmer av det skotske parlamentet - ønsker å forbli i EU, framholder Robertson.

Les også fra den skotske folkeavstemningen: Nå går Skottland på dunken, som Norge i 1994

Les også: Solberg: – Britene har fått en god avtale

Stort forsprang for EU-medlemskap

En første meningsmåling i avisa Sunday Mail etter at særavtalen Storbritannia ble kjent, viser at 48 prosent av velgerne ønsker å forbli i EU, mens 33 ønsker seg ut. 19 prosent vet ikke.

67 prosent av de spurte opplyser at resultatet Cameron oppnådde i forhandlingene med EU, ikke har betydd noe for deres standpunkt til fortsatt EU-medlemskap.

Les også: London-ordfører gir medvind til britisk neiside

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus