Frp distanserer seg fra utspill om Odins soldater

Odins soldater patruljerte ute i gatene i Drammen natt til søndag.
Odins soldater patruljerte ute i gatene i Drammen natt til søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen høster storm for sin uttalelse om at grupper som Odins soldater fortjener honnør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justispolitikeren kom med det kontroversielle utspillet i debatt med Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik i Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

– Fremskrittspartiet gir selvfølgelig ikke noen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men det er sånn at vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, det begås andre handlinger vi ikke ønsker oss, og der norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da syns vi at enhver borger som ønsker til å bidra til å redusere utrygghet og redusere kriminaliteten, bør få honnør for det, sa han.

Utspillet får ingen støtte hos Fremskrittspartiets leder Siv Jensen.

– Jeg er ikke enig i Ellingsens uttalelser. Jeg mener at det er politiets oppgave å bidra til trygghet i det norske samfunnet. Og det gjør de på en god måte, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Odins soldater» patruljerte i Tønsberg

Får ikke ryggdekning

Ellingsen får heller ikke ryggdekning fra sin egen stortingsgruppe. Derfra er budskapet at Ellingsen ikke snakker på vegne av partiet.

– Dette er Ellingsens personlige ytring, sier Frps parlamentariske leder Harald Nesvik til NTB.

Hos koalisjonspartneren Høyre vekker utspillet kraftige reaksjoner.

«Odins soldater har ingen plass i arbeidet for å trygge gater. Farlig verdisyn. Ellingsens uttalelser representerer ikke regjeringen», skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justispolitisk talsmann Anders Werp i Høyre tar sterkt avstand fra Ellingsens uttalelser.

– Dette er ikke regjeringens politikk. Odins soldater og lignende grupper representerer ikke noe positivt, tvert imot. Det må vi justispolitikere være krystallklare på, sier Werp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg får en vond smak i munnen av det de holder på med. Dette bidrar ikke til å skape trygghet, sier han.

Les også: «Odins soldater» ble rådet til å droppe hunder

Patruljerer i gatene

Odins soldater har den siste tida patruljert ute i gatene i flere norske byer, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Gruppens nasjonale talsperson er Ronny Alte, som har bakgrunn fra ytre høyre-grupperinger som Norwegian Defence League og Pegida.

Flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer, opplyser politiet, som nå følger Odins soldater med skepsis.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) gir gruppen en kald skulder.

– Det er politiet som skal trygge våre gater, og de samarbeider godt både med vekterselskaper og frivillige som Natteravnene. Jeg har vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle i denne sammenhengen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oda (25) frykter mer vold dersom «Odins soldater» får lov til å vokse

Viser til straffeloven

Ifølge Ellingsen er det straffeloven som setter grensene for hva Odins soldater kan gjøre. Han sier ingen ønsker seg et Odins soldatkorps som privatpraktiserer norsk lov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men hvis de bidrar til å gi norske borgere og andre i dette landet økt trygghet og redusert kriminalitet, da syns vi det er et positivt bidrag, sier Ellingsen.

Hadia Tajik mener på sin side at gruppen lefler med høyreekstreme symboler.

– Odins soldater ble startet som organisasjon i Finland, Soldiers of Odin, av en selverklært nynazist, med den begrunnelse at det var kommet altfor mange asylsøkere til Finland, sa hun da hun møtte Ellingsen til debatt.

– De representerer et verdigrunnlag som helt åpenbart ikke bidrar til økt trygghet i Norge, sa Tajik.

Les også: Borgerverngrupper på frammarsj i Tyskland