Venstre lanserer 40 egne asylforslag

Trine Skei Grande t.h har vært sterkt kritisk til Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag i asylpolitikken. Nå har Venstre kommet med sin egen tiltaksliste. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Trine Skei Grande t.h har vært sterkt kritisk til Sylvi Listhaugs 40 innstrammingsforslag i asylpolitikken. Nå har Venstre kommet med sin egen tiltaksliste. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Venstre sa nei takk til regjeringens 40 forslag til innstramming i asylpolitikken, men lanserer isteden 40 egne forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Et bredt flertall på Stortinget ble i november enig om en rekke tiltak for å møte nye utfordringer på asylområdet. Regjeringen fikk tillit til å følge opp forliket, men forslagene de sendte på høring var for dårlig utredet, og ville hemmet integreringen og brutt med våre internasjonale forpliktelser. Venstre fremmer derfor 40 nye forslag til oppfølging av asylforliket, som vi mener er et bedre grunnlag for videre forhandlinger, sier Trine Skei Grande.

Venstre-lederen sier hun tror regjeringen vil ta innspillet konstruktivt.

– Vi sender det over til statsministeren, så har de det på bordet når de skal drøfte hvilke innstramninger de sender videre til Stortinget for å få flertall for, sier Skei Grande til TV 2.

Les også: Skei Grande kritisk til Listhaug sitt tempo - kan ta fire år å behandle asylsøknadene

Spilleregler

Venstre-lederen håper forslagene kan danne grunnlaget for et nytt asylforlik i Stortinget. For to uker siden ba hun regjeringen legge innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs omstridte 40-punktsplan i en skuff.

Skei Grande mente flere av Listhaugs forslag brøt med internasjonale konvensjoner, men innrømmer at innstramninger må til for å møte situasjonen i Europa.

– Vi har tatt ut alt som kan være brudd med internasjonale konvensjoner og rett. Vi synes det er viktig å holde oss til internasjonale spilleregler når vi lager norsk regelverk. Men det er viktig å foreta innstramninger som gjør at vi får kontroll på asyltilstrømningen, sier Venstre-lederen.

Les også: Listhaug klar med nye innstrammingstiltak

Skei Grande peker på at Listhaugs omdiskuterte forslag i ettertid har vist seg å bygge på faktiske feil og unøyaktigheter, og at en rekke av høringsuttalelsene viser at de ikke var godt nok utredet.

Innstramminger

Til tross for motstanden mot Listhaugs liste åpner Venstre for raskere retur av personer som har fått avslag. De vil også legge om økonomiske støtteordninger og sier ja til bruk av midlertidig grensekontroll. Skei Grandes parti er også enig om å gjøre nåløyet for å få permanent opphold og familieinnvandring trangere.

– Samtidig som kravene til permanent opphold heves må vi legge bedre til rette for integrering av mennesker med midlertidig opphold, slik at de kan komme i jobb og begynne å skape seg nye liv. Regjeringens krav til selvforsørgelse rammer de aller svakeste, og ville skapt en underklasse av ressurssvake som aldri ville kunne bli fullverdige deltakere i samfunnet. Det mener Venstre er svært uheldig, fortsetter Skei Grande.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus