Taper 40 millioner på Frps eldrereform

Frp-leder Siv Jensen jublet da forsøksordningen ble klar, men nå viser det seg at bare ti kommuner er med på forsøket med statlig finansiert eldreomsorg.
Frp-leder Siv Jensen jublet da forsøksordningen ble klar, men nå viser det seg at bare ti kommuner er med på forsøket med statlig finansiert eldreomsorg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Narvik sa først ja til regjeringens forsøk med statlig finansiert eldreomsorg. Så viste det seg at ordningen ville gi 40 millioner kroner mindre å bruke på omsorgstjenester i året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var i utgangspunktet positive til å være med på forsøksordningen, men så gikk vi grundigere inn i tallene og da ble det uaktuelt, sier ordfører Rune Edvardsen (Ap) til NTB.

Årsaken til at det ikke lønner seg for Narvik å være med, er at ordningen tar utgangspunkt i utgiftene gjennomsnittskommunen har til omsorgstjenester.

– Vi ligger litt høyere enn gjennomsnittet, delvis på grunn av høye pensjonspremier, forklarer Edvardsen.

Laber interesse

Fremskrittspartiet er alene på Stortinget om å kreve at staten betaler for omsorgstjenestene i kommunene. I 2013 gikk partiet til valg på lovfestet rett til sykehjemsplass og statlig finansiering av eldreomsorgen.

At regjeringserklæringen modererte løftet til en forsøksordning, dempet ikke jubelen i partiet.

– Dette er en stor seier for Fremskrittspartiet. I valgkamp etter valgkamp har vi sagt at staten må ta et større ansvar for eldreomsorgen. Nå gjør vi noe med det, sa finansminister og Frp-leder Siv Jensen til NTB under kommunevalgkampen i fjor sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsøksordningen hadde plass til 20 kommuner, men bare 18 søkte. Av dem har 8 så langt trukket seg – Narvik, Lenvik, Gjerstad, Stange, Sykkylven, Trøgstad, Flesberg og Vestre Slidre. Nå er det bare 10 tilbake.

Les også: Frp med sin beste måling siden 2013

– Vil bli en suksess

Fremskrittspartiets eldrepolitiske talsperson Bård Hoksrud tror flere av kommunene vil komme til å angre på at de sier nei til å bli med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skulle gjerne sett at flere var med i prøveordningen, men jeg er overbevist om at dette vil vise seg å være en suksess. Det blir bedre omsorgstjenester for innbyggerne i kommunene som sier ja, sier Hoksrud.

Han viser til at en prøvekommune som Lenvik i Troms de neste seks årene vil ha 48 millioner kroner mer å bruke på helse- og omsorgstjenester.

– At flertallet i enkelte kommunestyrer har sagt nei, skyldes delvis politisk spill og ideologi fra de rødgrønne, mener Hoksrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men også i Lenvik har kommunestyret snudd. Et flertall av Ap, Sp og Høyre gjør at kommunen trekker seg fra ordningen.

– Kommuner har falt av i hopetall, og det er veldig gode grunner til det, sier Lenvik Aps Kay Erling Ludvigsen til Troms Folkeblad. Han mener prøveordningen ville ha fratatt kommunen handlingsrom innen andre tjenesteområder, som skole, barnehage, samferdsel og kultur.

Les også: Støre og Solberg havnet i full ordkrig

– Sabotasje

Arbeiderpartiets Tove Karoline Knutsen har full forståelse for at halvparten av kommunene i ordningen til nå har falt fra.

– De blir jo henvist til å bygge opp et transaksjonsbyråkrati og settes nærmest under administrasjon av staten og Helsedirektoratet. Dette er milevis fra en fullfinansiering av eldreomsorgen, slik Frp lovet. Dette løftet framstår nå som en ren bløff, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv Frps mangeårige partileder og «eldregeneral» Carl I. Hagen er kritisk. Overfor Dagbladet beskriver han ordningen som «håpløs», slik den er utformet.

– Når byråkratene er imot det og den andre regjeringspartneren delvis er imot det, mistenker jeg at de gjør det de kan for å sabotere det, sier han.

Les også:

Høyre advarer mot MDG: – Kan bli katastrofalt for oljenæringen

Solberg måtte svare for asylbråk - kontret da Støre kritiserte

Listhaug: – Helt feil at jeg forsøker å spre frykt

MDG: – Det er ingen menneskerett å kjøre bil

Halvparten mener Solberg er en god statsminister

Frps eldrereform:

* Fremskrittspartiet fikk i regjeringsforhandlingene gjennomslag for en prøveordning med statlig finansiering av eldreomsorgen. Ordningen skulle omfatte inntil 20 kommuner, men bare 18 søkte. Av disse har åtte trukket seg.

* To modeller skal prøves ut over en periode på tre år. Den ene er Frps foretrukne. Her får staten instruksjonsrett overfor kommunen i spørsmål om tildeling av tjenester. Den andre modellen er mykere. Her skal kommunene selv tildele tjenester, men midlene øremerkes.

* I statsbudsjettet er drøyt 150 millioner kroner satt av til ordningen som trer i kraft 1. mai. Pengene kan brukes til rehabilitering eller å ansette flere. De ti kommunene som nå er med i ordningen er Gran, Hobøl, Lillesand, Os i Hordaland, Stjørdal, Tønsberg, Moss, Samnanger, Selbu og Spydeberg.