Ugandisk opposisjonsleder pågrepet

Ugandas opposisjonsleder Kizza Besigye (t.v.) møter tilhengere på valgdagen torsdag. Her er han i Rukungiri, en liten by vest for hovedstaden Kampala.
Ugandas opposisjonsleder Kizza Besigye (t.v.) møter tilhengere på valgdagen torsdag. Her er han i Rukungiri, en liten by vest for hovedstaden Kampala. Foto: Stringer / Reuters

Opposisjonens presidentkandidat i Uganda, Kizza Besigye, ble fredag pågrepet for tredje gang på en uke. Samtidig går det mot valgseier for landets sittende president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kizza Besigye er blitt pågrepet ved vårt hovedkontor og tatt med til et ukjent stede, melder Besigyes parti Forum for demokratiske endring (FDC).

Politiet hadde tidligere omringet bygningen og skutt tåregass mot opposisjonstilhengere som hadde samlet seg på stedet. De brukte også vannkanoner for å spre demonstrantene.

Ifølge politisjefen Felix Andrew Kaweesi er aksjonene rettet mot FDC-tilhengere som ønsket å forstyrre ro og orden. Han sier også at pågripelsen av Besigye skyldes frykt for at han vil offentliggjøre FDCs egne valgresultater, som trolig vil vise noe helt annet enn tallene fra den offisielle valgkommisjonen.

– Besigye vet meget godt at mandatet til å kunngjøre valgresultater er hos valgkommisjonen, sier Kaweesi.

Museveni mot seier

Foreløpige resultater fra valgkommisjonen viser at Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni (71) har fått over 60 prosent oppslutning, mens Besigye kommer på andreplass med over 30 prosent av stemmene.

Besigye (59) har kommet med anklager om valgfusk under det som har vært et særdeles kaotisk valg, med store forsinkelser, manglende levering av stemmemateriell, hissige demonstrasjoner og sammenstøt mellom politi og opposisjonstilhengere.

Presidentens lege

Besigye har tidligere vært Musevenis livlege, og det er fjerde gang han stiller som presidentkandidat. Han avsluttet valgkampen ved å si at valget verken kom til å bli fritt eller rettferdig.

Han ble pågrepet både mandag, mens det ennå var valgkamp, og torsdag kveld etter at valget var over.

Han har også tidligere blitt pågrepet en rekke ganger, men blir som regel løslatt etter noen timer uten å bli siktet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus