Anundsen får kritikk for arbeidet med å finne ny Høyesterett-leder

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener justisminister Anders Anundsens (Frp) arbeid med å utnevne ny leder for Høyesterett er «pinlig». Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener justisminister Anders Anundsens (Frp) arbeid med å utnevne ny leder for Høyesterett er «pinlig». Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsens (Frp) arbeid med å utnevne ny leder for Høyesterett er «pinlig», mener Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil trolig fredag utnevne Norges nye Høyesterettsjustitiarius, får Klassekampen opplyst. Dersom det ikke skjer, kommer utnevnelsen i statsråd neste fredag, ettersom høyesterettsjustitiarius Tore Schei går av med pensjon 29. februar.

Sps Marit Arnstad er ikke imponert over Anundsens innsats for å finne Scheis etterfølger til embetet som formelt er rangert som Norges fjerde mektigste.

Anundsen har blant annet sendt et brev til Stortingets presidentskap og bedt om en konsultasjon i forbindelse med utnevnelsen. Han foreslo et møte med stortingspresident Olemic Thomessen (H) i starten av februar, men møtet ble aldri noe av. Thomessen avslo med begrunnelsen at «en slik konsultasjon reiser spørsmål som dels gjelder presidentskapets funksjon og fullmakter og dels gjelder det grunnleggende forholdet mellom Storting og regjering».

– Det er pinlig at Stortingets presidentskap er nødt til å belære Justisdepartementet, av alle, om de mest elementære reglene for statsskikk, sier Arnstad til Klassekampen.

– Hvordan skal Stortinget kunne føre kontroll med en sak der regjeringen har konsultert med Stortingets presidentskap? spør hun.

Les også: Beordrer Anundsen til ny gjennomgang av skrytefilm

Søkerne til Høyesteretts toppjobb:

* Hans Petter Graver (60), dekan

* Torill Marie Øie (55), høyesterettsdommer

* Anders Ryssdal (60), advokat

* Jens Edvin Skoghøy (60), høyesterettsdommer

* Arnfinn Bårdsen (49), høyesterettsdommer

* Karl Arne Utgård (64), høyesterettsdommer

* Per Olaf Nordal (43), jusstudent

* Thorbjørn Gaarder (60), chief credit officer

(Kilde: Justisdepartementet)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus