Ap er et sutreparti, mener Erna Solberg

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte Erna Solberg og hennes regjering under sin tale på årsmøte til Oslo Arbeidersamfunn.
Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte Erna Solberg og hennes regjering under sin tale på årsmøte til Oslo Arbeidersamfunn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) mener at Arbeiderpartiet fremstiller seg som et offer i asyldebatten. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener hun beskriver sitt eget parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg gikk til verbalt angrep mot Støre da de to møttes til duell på Dagsnytt 18 onsdag.

Støre hadde nettopp gått av talerstolen under årsmøtet i Oslo Arbeidersamfunn. Der sa han blant annet at det kommer til å bli en tøff valgkamp mot 2017.

– Det kommer til å bli knalltøft, og det vil bli personlig. Det har vi allerede merket, sa Støre.

Fersk måling: KrF mest fram - MDG tilbake under sperregrensen

Full ordkrig

Solberg lot seg ikke be to ganger:

– Det er litt rart å høre på Ap om dagen. De er landet største parti, og de oppfører seg som om de er ofre for noe. I denne debatten om retorikk oppfører de seg som en fornærmet part. Og når noen stiller spørsmål ved at de har delte meninger om noe, så er de ofre i debatten. Jeg synes det er ukledelig for et så stort parti, sa statsministeren.

Støre mener Solberg snakket mer om seg selv enn om Ap:

– Når du bruker sånne begreper om andre partier, så tror jeg du ser deg selv mer i speilet enn noe annet. Det er en type karakteristikk av oss som jeg totalt vi avvise. Vi har stilt spørsmål ved noen av innstrammingsforslagene, og da får vi høre at vi truer landets grenser. Det må vi kunne påtale, sa Ap-lederen.

Les også: Høyre advarer mot MDG: – Kan bli katastrofalt for oljenæringen

Et mønster

Støre mener at angrepene kommer fordi regjeringspartiene ikke har så mye innhold å snakke om.

– Dette føyer seg inn i et mønster fra Erna Solberg. Når det tårner seg opp med problemer, så snakker hun mer om Ap og kommer med karakteristikker av oss. Vi skal ta det som et tegn på at det begynner å bli tynt med argumenter på sak. Da er det alltid godt å ty til karakteristikker av både personer og motstandere, sa Støre til NTB etter radioduellen.

– Vi skal gjøre rollen som opposisjonsparti med å fortsette å utfordre regjeringen og fremme alternativ politikk, la han til.

Les også: Solberg måtte svare for asylbråk - kontret da Støre kritiserte

Presset av målinger

Da Solberg stilte i spørretimen i Stortinget for en uke siden, møtte hun massiv kritikk mot innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaugs (Frp) ordbruk og retorikk.

Listhaug har blant blitt kritisert for å si at flyktninger ikke skal bli båret inn i landet på gullstol og for utsagnet om at de som ikke er bekymret for sine barns fremtid på grunn av flyktningene, de lyver.

Fra talerstolen gikk Solberg langt i å ta avstand fra uttalelsene, men i torsdagens duell hadde hun en annen vri:

– Dette er en veldig viktig sak som mange er opptatt av. Og når det blir litt vanskelig på målingene, der vi går opp og Ap går ned, så finner man en annen debatt å gå inn i, og det er retorikkdebatten, sa Solberg.

Les også: Listhaug: – Helt feil at jeg forsøker å spre frykt

Velgere på gjerdet

– Du gjør det litt vanskelig for deg selv ved å knytte dette til målingene, svarte Støre.

Men Ap-lederen kom selv inn på meningsmålingene da han talte til årsmøtet i Oslo Arbeidersamfunn.

– Vi kommer fra målinger på 40-tallet, til nå å ligge rundt 33-32 prosent. Og da vil jeg si at det er ikke noe dårlig utgangspunkt for Arbeiderpartiet halvannet år før et valg. Og de vi har mistet har ikke gått til andre partier, de sitter på gjerdet. Derfra kan de hentes ned igjen, sa Støre.

Les også:

MDG: – Det er ingen menneskerett å kjøre bil

Halvparten mener Solberg er en god statsminister

MDG vil avvise skip i Oslofjorden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus