Snau skisse ber om kutt i formuesskatten

Arbeiderpartiet er fortsatt innstilt på å bidra til å få et skatteforlik i havn, sier partiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen.
Arbeiderpartiet er fortsatt innstilt på å bidra til å få et skatteforlik i havn, sier partiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skissen som regjeringspartiene la fram i forhandlingene om et bredt skatteforlik på Stortinget, teller ikke mer enn fem setninger. Ap og SV konstaterer at veien til enighet er lang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ganske langt ifra en helhetlig skisse til en skattereform, men vi er fortsatt innstilt på å bidra til å få et forlik i havn, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til NTB.

SVs Snorre Valen er heller ikke imponert over de fire avsnittene som ble lagt fram under onsdagens møte i finanskomiteen.

– Skissen var mindre enn jeg hadde trodd og mindre enn det som trengs for å få til en skattereform, fastslår han.

NHO mener finanskomiteen nå må få fart på forhandlingene. Et bredt forlik vil gi næringslivet forutsigbarhet, påpeker NHOs næringspolitiske direktør Ingebjørg Harto.

– I en vanskelig økonomisk tid er det viktig at dagens investeringstørke ikke får satt seg, men at det raskt blir skapt et bedre investeringsklima som kan gi flere arbeidsplasser, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Interaktivt kart: Finn de rikeste i din kommune

Les også: Fire av ti nordmenn går i pensjon med boliggjeld

Formuesskatt

Saksordfører Siri A. Meling (H) beskriver A4-arket som en «intern arbeidsskisse».

– Skattereformen inneholder mye, dette er noe av det. Så har vi også en plan for hvordan vi skal diskutere andre spørsmål framover, sier hun.

Skissen legger opp til at regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for neste år skal legge fram forslag til en modell som gradvis faser ut formuesskatten på arbeidende kapital. Dette er verdier som er investert i en bedrift eller et gårdsbruk, som maskiner, inventar, datautstyr og kjøretøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte Alliansen for privat eierskap, der NHO og Bondelaget inngår, har lagt fram en modell for hvordan arbeidende kapital kan fritas fra formuesskatt, som Arbeiderpartiet har avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Giske sikret milliardgevinst til oppkjøpsselskap

Ikke boligskatt

I skissen fra regjeringspartiene slås det fast at ulike verdsettelsesrabatter for arbeidende kapital skal vurderes, også for gjeld.

«Formuesskatten på arbeidende kapital og fradraget for gjeld kan dermed reduseres over tid ved å øke verdsettelsesrabatten», anføres det.

Forslaget omtaler også behovet for en «hensiktsmessig avgrensning», for Aps Marianne Marthinsen sier det er helt uaktuelt for hennes parti å gå med på et fullt skattefritak for arbeidende kapital.

Skissen til skatteforlik slår ellers fast at vanlige primærboliger og fritidsboliger skal skjermes for økt formuesskatt.

Les også: Giske: – Trist at John Fredriksen blir syk av Norge

– Skal ned

Forhandlingene om et skatteforlik på Stortinget følges tett fra sidelinjen av finansminister Siv Jensen (Frp). Hun insisterer på at skattenivået samlet sett skal ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper på et bredt skatteforlik som øker forutsigbarheten for næringslivet. Hva som blir resultatet gjenstår å se, men det er ingen tvil om at denne regjeringen jobber for å redusere det samlede skattetrykket, sier Jensen til NTB.

I skissen fra regjeringspartiene slås det fast at den samlede beskatningen på norsk privat eierskap ikke skal økes. Men dette er ikke isolert sett noe poeng for SV, som først og fremst er opptatt av en bedre fordelingsprofil i skattesystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 200.000 flere alderspensjonister i Norge de siste fem årene

Miksepult

Snorre Valen sier det viktigste er å bli enige om prinsippene for et framtidig skattesystem, ikke satser og nivåer. SV-politikeren som også er musiker, beskriver skattesystemet som en miksepult.

– Forhandlingene på Stortinget dreier seg om hva slags brytere som skal være på miksepulten. Det er ikke noe mål nå å bli enige om hvordan de skal stilles inn, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ventet at partiene kan enes om at selskapsskatten og personskatten skal senkes og at en trinnskatt skal innføres, slik budsjettforliket i fjor høst la opp til. Størst debatt blir det trolig rundt utbytteskatt eller eierskatt og eiendomsbeskatning, i tillegg til spørsmålet om formuesskatten.

Les også: Halvparten av landets formue eies av nordmenn i fire fylker