Skei Grande kritisk til Listhaug sitt tempo - kan ta fire år å behandle asylsøknadene

Venstre-leder Trine Skei Grande stilte spørsmål ved behandlingstiden til Utlendingsdirektoratet i asylsøknader. – Det er en utfordring, svarte Listhaug. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For å lykkes med en god integreringspolitikk og god asylpolitikk er en av nøklene rask saksbehandling. Både for dem som ikke skal være her og de som skal være her, åpnet Skei Grande (V) i sitt spørsmål til Listhaug (Frp) i onsdagens spørretime.

Venstre-lederen frykter det kan ta opptil fire år å behandle de 20.496 asylsøknadene som nå ligger hos UDI.

– Hvis de ikke kommer noen nye, ligger det 20.946 søknader til behandling. Til nå har statsråden cirka 11.100. som i januar behandlet 430 søknader. Hvis vi skal fortsette i dette tempoet uten at noen andre kommer vil det ta over fire år før alle som sitter her får et svar. Er statsråden fornøyd med tempoet i avklaringen? spurte Venstre-lederen.

Les også: Listhaug utfordret på integrering

– En utfordring

Innvandrings- og integreringsminsteren svarte ikke direkte på om hun er fornøyd med tempoet i avklaringen, men bekreftet at det er en utfordring og at det vil ta tid. Samtidig benyttet hun anledningen til å skryte av de ansatte i UDI.

Statsråd Sylvi Listhaug svarer for seg i Stortingets muntlige spørretime. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsråd Sylvi Listhaug svarer for seg i Stortingets muntlige spørretime. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Den situasjonen som var i fjor høst satte hele vårt mottaksapparat og våre ansatte under sterkt press. Så jeg vil starte med å berømme de ansatte som jobbet langt mer enn vi kan forvente i den situasjonen som oppstod. Så er det slik at det ansettes flere folk, men det er klart at det tar litt tid før de som ansettes er klare til full produksjon fordi det er en opplæringsprosess som skal til. I den prosessen er også ansatte som vanligvis behandler saker som må lære opp de nye, forklarte Listhaug og understrekte at hun nå er opptatt av det blir god flyt i systemet.

– Derfor har vi sagt at vi må se på de sakene som er åpenbart grunnløse, kontra de som skal innvilges. Så vi ikke kommer i en situasjon hvor kommunene ikke har folk å bosette.

– Men det er en utfordring, vi jobber med å bli bedre også vil det ta tid fordi det kom så mange i fjor, avsluttet Listhaug i sin forklaring.

I januar i år søkte kun 389 om asyl i Norge. Det er det laveste månedlige tallet siden 2007.

Les hele saken: Antall asylsøknader laveste på mange år

Les også: Listhaug utfordret på integrering

Flere retunerte enn i fjor

Tall fra Politiets utlendingsenhet (PU) viste at de i januar gjennomførte 10 prosent flere tvangsmessige uttransporteringer enn i fjor.

Totalt ble 576 personer uttransportert, og en av fire av disse var straffedømte.

De tre landene flest ble uttransportert var Tyskland (78), Italia (70) og Sverige (56), viser tall fra PU.

De tre nasjonalitene som det ble uttransporert flest av var irakere (52), afghanere (48) og syrere (46).

Av de 576 utsendte var 41 mindreårige. 40 av disse ble uttransportert som en del av en familie.

Les også: Listhaug: – Svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus