Skarp FN-kritikk mot Listhaug-forslag

FN slår knallhardt ned på statsråd Sylvi Listhaugs forslag til innstramminger asylpolitikken, og ber regjeringen blant annet utvide muligheten for familiegjenforening.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) håper Norge utvider muligheten for familiegjenforening, snarere enn å begrense den. Hvis ikke vil familiemedlemmer høyst sannsynlig finne sine egne måter – ved hjelp av menneskesmuglere – til å gjenforenes på, skriver UNHCR i sitt høringssvar til innstrammingsforslagene som Sylvi Listhaug (Frp) presenterte i romjulen.

FN-organet, som allerede etter et møte med Listhaug i slutten av januar fastslo at det var aktuelt å ta Norge til retten dersom nettopp muligheten til familiegjenforening blir vanskeligere, ramser opp en lang rekke punkter der de refser regjeringens innstrammingspakke.

Les også: Skei Grande kritisk til Listhaug sitt tempo - kan ta fire år å behandle asylsøknadene

Hjemsendt før vedtak

UNHCR skriver at de er bekymret for ønsket om strengere kriterier for å få asylsøknaden behandlet, spesielt for asylsøkere som kommer fra Russland. De ser også alvorlig på forslaget om å gjøre det vanskeligere å få permanent opphold.

Samtidig kommer det også nye opplysninger om to syriske asylsøkere som ble returnert fra til hjemlandet i januar i fjor. Listhaug ble i januar gjort kjent med saken.

FNs høykommissær skriver i et brev til Listhaug at de to syrerne ble utvist uten å ha fått saken sin vurdert. De søkte asyl mens de satt i på et utsendelsesmottak i Sør-Ossetia, men fikk avslag på søknaden seks dager etter at de var sendt tilbake til Syria.

FNs høykommissær tok kontakt med myndighetene for å gi uttrykk for sin bekymring. Svaret kom først fire måneder senere. I svarbrevet gikk det fram at de to syrerne ikke ble ansett å være flyktninger, og det ble notert at de ikke hadde søkt om midlertidig asyl.

Les også: Underskriftskampanje mot å få Listhaug avsatt

Minner om Norges ansvar

FNs høykommissær skriver at Norge har et juridisk ansvar for å sikre retten til å søke asyl i landet, og at norske myndigheter burde bruke sitt ståsted som tilhenger av menneskerettigheter og demokrati i arbeidet med å bygge opp et koordinert europeisk apparat.

– Jeg håper informasjonen vil være nyttig i vurderingen om Russland er å anse som et trygt første ankomstland eller trygt tredjeland, skriver UNHCRs regionale representant Pia Prytz Phiri i brevet til Listhaug.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus