– Bedre at økologisk produksjon følger forbrukerne, enn staten

SETTER I GANG: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale lover Riksrevisjonen en ny strategi for å fremme økologisk landbruk.
SETTER I GANG: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale lover Riksrevisjonen en ny strategi for å fremme økologisk landbruk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) er uenig med Riksrevisjonen: – Det er ikke riktig at færre og større bruk går utover økologisk produksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tross alt er det bedre at etterspørselen driver fram utviklingen av økologisk landbruk, enn en utvikling drevet av det offentlige.

Det skriver landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) i et brev til Riksrevisjonen i forbindelse med rapporten om økologisk landbruk som Riksrevisjonen offentliggjorde i dag.

Riksrevisjonen har undersøkt Stortingets vedtatte mål om at økologisk landbruk skal stå for 15 prosent av produksjonen innen 2020, og funnet elendig måloppnåelse:

Det økologiske arealet ligger på 5,1 prosent, økologisk kjøtt utgjør bare 1 prosent og økologiske landbruksvarer, inkludert import, bare 1,4 prosent av omsetningen i dagligvarehandelen.

Les: Nei, Norge blir mindre og ikke mer økologisk i landbruket

Insisterer på å tilpasse EØS til Norge

Landbruksminister Dale slår tilbake mot Riksrevisjonens syn på færre og større bruk.

Ifølge Riksrevisjonen er nedgangen i antall gårdsbruk ledd i en utvikling som er uheldig for økologisk landbruk. Ifølge statsråden er det slett ingen sammenheng mellom økologi og størrelse på brukene.

– Som i konvensjonell drift blir driftsenhetene og produksjonen større ved økologiske bruk også, mener han.

Dale er enig med Riksrevisjonen at det er uheldig at Norge ikke har gjennomført forskrifter for økologisk landbruk EU innførte i 2009. Men han forutsetter at Norge må få anledning til å tilpasse reglene til våre forhold før EU-forskriftene blir til norsk lov.

Les også: – Svært ærlig om økologisk landbruk

Ny Frp-leder strategi for økologisk mat

Landbruks- og matministeren lover å utarbeide en ny strategi for fremme av økologisk jordbruk. I og med at staten bare er én aktør av mange, varsler han at det må skje i samråd med de andre.

Fra før har Landbruksdirektoratet fått i oppdrag å utrede hvordan man kan få opp økologisk produksjon av norsk frukt, bær og grønnsaker. Der er veksten i etterspørselen stor. Dermed ligger et potensielt vekstmarked for norsk produksjon her.

Rapporten skal legges fram for partene i årets jordbruksoppgjør.

Les også: Øko-bønder slipper ut like mye klimagasser

Les brevet fra Jon Georg Dale til Riksrevisjonen

Personvernpolicy