Solberg: Vi har ikke gettoer i Norge

Statsminister Erna Soilberg (H) mener norsk integreringspolitikk har vært ganske vellykket, stikk i strid med inntrykket som den generelle mediedekningen kanskje etterlater seg. Foto: NTB scanpix.
Statsminister Erna Soilberg (H) mener norsk integreringspolitikk har vært ganske vellykket, stikk i strid med inntrykket som den generelle mediedekningen kanskje etterlater seg. Foto: NTB scanpix.

Statsminister Erna Solberg (H) skryter av norsk integreringspolitikk og takker kommuner som sier ja til å bosette flere flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har ikke gettoer i Norge, sa Solberg da hun talte på kommuneorganisasjonen KS' landsting i Kristiansand tirsdag.

Statsminister ga uttrykk for at norsk integreringspolitikk har vært ganske vellykket, stikk i strid med inntrykket som den generelle mediedekningen kanskje etterlater seg.

– Norge er ganske gode på integrering. Selv om vi ønsker enda bedre resultater, så skal vi ikke snakke ned eget integreringsarbeid, sa Solberg.

Les også: Listhaug: – Uansvarlig hvis partiene på Stortinget stemmer imot forslag de egentlig er for, fordi de ikke liker min språkbruk

Takker kommunene

For et halvt år siden oppfordret Frp-leder og finansminister Siv Jensen kommunene til å si nei til å bosette flere flyktninger.

– Ingen skal føle seg presset. Si klart nei i alle landets kommuner til å ta imot flere flyktninger, sa Jensen ifølge TV 2 under partiets valgkampåpning i Ålesund.

Fra statsminister Erna Solberg (H) var budskapet til kommunene tirsdag et ganske annet.

– Jeg har lyst til å takke dere for rekordtall for bosetning. Norge er summen av norske kommuner. Sier vi ja til at noen skal være her, så skal de altså også være i en kommune, sa Solberg. Hun la til det er «utrolig viktig» at kommunene stiller opp og bidrar til økt bosetting.

– Men jeg er fullstendig klar over at dette er krevende, erkjente statsministeren.

Les også: Ny nettside samler fakta om integrering

Ikke fullt ut

Nok en gang avviste statsministeren at det er på tale å kompensere kommunene fullt ut for utgiftene de har til integrering.

I stedet tok hun dagens system i forsvar og viste til at kommuner som lykkes, blir premiert ved at ubrukte statlige midler til integrering ikke trekkes tilbake.

– Det er viktig å innse at integrering ikke bare er et ansvar for kommunene og staten. Dette er en samfunnsoppgave, sa Solberg og la til at det er avgjørende å unngå utenforskap, også blant nyankomne.

Les også: - Kommunene kan gå i overskudd på å ta imot flyktninger

– Utenforskap er på mange måter det sosiale klimaproblemet i Norge. Og det er ikke enkelt å gjøre noe med det. En del av vår velferd er bygd på høy effektivitet og god kompetanse. Det gjør det vanskelig å komme inn fra sidelinjen. Vi må bli mindre A4-orientert og bedre på skreddersøm, sa statsministeren, som gjentok oppfordringen til arbeidslivet om å ansette personer med hull i CV-en.

– Det samme gjelder dem som kommer utenfra, og som skal bli en del av vårt samfunn, sa Solberg, som blant annet varslet at arbeidserfaring vil stå mer sentralt når regjeringen nå utreder endringer i introduksjonsprogrammet.

Les også:

Underskriftskampanje for å få Sylvi Listhaug avsatt

Listhaug: – Helt feil at jeg forsøker å spre frykt

Listhaug svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

– Regjeringen kaster menneskerettighetene på skraphaugen

Personvernpolicy