Listhaug varsler entusiastisk integrering

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun er entusiastisk.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun er entusiastisk. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innstramminger er avgjørende for integreringen, mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Hun avviser at hun med sin retorikk setter asylforliket på Stortinget i spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Absolutt ikke, sa den omstridte Frp-statsråden til møteleder Terje Svabø under kommuneorganisasjonen KS' landsting i Kristiansand tirsdag. Tvert imot antydet hun at det er opposisjonen som skaper usikkerhet om forliket.

– Det ville være direkte uansvarlig hvis partiene på Stortinget stemmer imot forslag de egentlig er for, fordi de ikke liker min språkbruk eller ønsker å påføre regjeringen nederlag, sa Listhaug, som la til at hun «av og til» kan få inntrykk av at så er tilfelle.

Les også: Underskriftskampanje for å få Sylvi Listhaug avsatt

Må ha kontroll

Konfrontert med anklager om at hun virker mer oppsatt på å gjennomføre innstramminger innen asylfeltet enn å legge til rette for god integrering, svarte hun at det ikke er noen motsetning mellom dette.

– Skal vi lykkes med integreringen, må vi ha kontroll over tilstrømmingen. Jeg kommer ikke til å forandre måten jeg snakker på, sa Listhaug, som kom med følgende programerklæring foran Kommune-Norges fremste tillitsvalgte:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er en entusiastisk integreringsminister! Framover vil jeg bruke mye tid på å snakke om integrering og besøke kommunene, sa Listhaug.

Les også: Listhaug: – Helt feil at jeg forsøker å spre frykt

Innvandrings- og integreringsministeren sier det er nødvendig å «tenke nytt», noe hun varsler vil bli konkretisert når regjeringen i mai legger fram den varslede integreringsmeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen kommuner gjør det utrolig bra, mens andre ikke får til de samme resultatene. Det handler om å stille rette krav og se det enkelte mennesket, sa Listhaug.

Les også: Listhaug nyter større tillit i ny stilling

Vil ikke endre stil

Å moderere uttalelser og retorikk eller tone ned innvandringskritikken, kommer ikke på tale, fastslo Listhaug.

– Jeg kommer fremdeles til å snakke om innvandringen. Det norske samfunnet har ingenting å tjene på at vi feier problemene under teppet, sa Frp-statsråden, som mener et tydelig språk er et kjennetegn ved partiet hennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en grunn til at jeg meldte meg inn i Frp og ikke et annet parti. Jeg liker klar tale og at man står for noe – også når det stormer.

Les også: Listhaug ber om arbeidsro

Listhaug gjentok for øvrig sine antakelser om at asyltilstrømmingen til Norge slett ikke er over, men tvert imot vil kunne blusse opp på nytt.

– Å tro at dette er over, vil jeg advare mot. Innstramminger er like viktig nå som da partiene på Stortinget inngikk forliket, sa hun.

Les også:

Listhaug hylles av sine egne - Venstre og KrF mener samarbeidet er truet

Listhaug svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

– Regjeringen kaster menneskerettighetene på skraphaugen