Sørlandskommuner betaler førerkortet til flyktninger

14 innlandskommuner på Sørlandet tilbyr ulike støtteordninger til flyktninger som ønsker å ta førerkortet. Støtten varierer fra 5000 til 30.000 kroner.
14 innlandskommuner på Sørlandet tilbyr ulike støtteordninger til flyktninger som ønsker å ta førerkortet. Støtten varierer fra 5000 til 30.000 kroner.  Foto: Knut Opeide / NPK

14 innlandskommuner på Sørlandet har innført ulike ordninger for å hjelpe flyktninger med å ta førerkortet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte av kommunene tilbyr også rentefritt lån til dem som ønsker å kjøpe seg egen bil, skriver Fædrelandsvennen.

Tiltaket er hovedsaklig å finne i innlandskommuner på Sørlandet, hvor kommunikasjonen er dårlig. Det varier fra kommune til kommune hvor mye støtte flyktningene får til dette formålet.

– Viktig for å få dem i jobb

Audnedal kommune betaler eksempelvis 20.000 kroner per flyktning i støtte til førerkortet. Kommunen gir også 30.000 kroner i rentefritt lån til flyktningene som ønsker å kjøpe bil.

I løpet av de to årene Audnedal har tilbudt ordningen har fire tatt førerkort, mens ni for øyeblikket holder på.

– Med bil kan flyktningene komme seg til skole, butikk og andre gjøremål i kommunen. Det er ikke minst viktig for å forsøke å få dem i jobb, sier kommunalsjef i Audnedal kommune, Even Schau til avisen.

Les også: Flertall av flyktninger jobber for lite til å få opphold

Setter grupper opp mot hverandre

REAGERER: Frps stortingsrepresentant, Åse Michaelsen, mener at kommunene setter grupper opp mot hverandre med slike ordninger. Foto: Stortinget
REAGERER: Frps stortingsrepresentant, Åse Michaelsen, mener at kommunene setter grupper opp mot hverandre med slike ordninger. Foto: Stortinget

Frps stortingsrepresentant, Åse Michaelsen, mener at kommunene setter grupper opp mot hverandre med slike ordninger.

– Hvorfor får ikke vanlige ungdommer som vil ta førerkort, og som sliter like mye å komme seg rundt, slike tilskudd?, spør hun.

– Dersom kommunene mener dette er riktig bruk av statstilskuddet de får til flyktningene, må vi spørre oss om tilskuddene er for høye, legger Michaelsen til.

Les også: – Regningen for 100.000 syriske flyktninger blir 430 milliarder kroner

– Billigere enn offentlig transport

Valle Kommune støtter én person per innvandrerfamilie som tar sertifikat med 20.000 kroner. Kommunens ordfører mener at støtte til førerkort er langt billigere for samfunnet enn det offentlig transport vil være.

– Dette er et meget godt tilskudd for å bedre integreringen. Her går knapt buss, og dette vil bidra til at disse familiene kommer seg rundt om i samfunnet vårt, sier ordfører i Valle kommune, Steinar Kyrvestad (Ap).

Også andre steder i landet er det innført tiltak for å hjelpe flyktninger med å få førerkortet.

ABC Nyheter skrev i forrige uke om at Røde Kors Møre og Romsdal nå tilbyr gratis øvelseskjøring til innvandrere som står uten et nettverk i Norge.

Les også:

Danskene får pepper for å ville ta verdier fra flyktninger

– Flyktninger kan koste Norge 750 milliarder kroner

Økt skepsis til flere flyktninger i Sverige